«Υπό παρακολούθηση» η Βόλβη και η Κορώνεια

Διαρκείς  θα είναι οι  έλεγχοι  για  τις παράνομες  δραστηριότητες  που λαμβάνουν  χώρα    στις  λίμνες του νομού Θεσσαλονίκης που έχουν διαταράξει την ισορροπία του περιβάλλοντος στην  ευρύτερη περιοχή

«Κάλλιο αργά  παρά ποτέ»    λέει ο σοφός λαός.   Σύντομα  αναμένεται να   ξεκινήσουν   οι  δράσεις παρακολούθησης της πανίδας και της χλωρίδας στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, δειγματοληπτικές μετρήσεις για την ποιότητα και την ποσότητα των επιφανειακών υδάτων στις λίμνες, στα ρέματα και στα μικρά ποτάμια της περιοχής, αλλά και ενέργειες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και φύλαξης του εθνικού πάρκου προβλέπει έργο,  προωθεί ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης για το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Έως τα μέσα Σεπτεμβρίου    αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη για το σχετικό έργο, που έχει ήδη λάβει μια πρώτη πράξη ένταξης στο ΕΣΠΑ. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους και η εκκίνηση των πρώτων αναθέσεων υπολογίζεται σε περίπου έξι μήνες.Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, Δήμητρα Μπόμπορη, πρόκειται για δράση που υλοποιούν όλοι οι φορείς διαχείρισης για τις περιοχές που βρίσκονται υπό την εποπτεία τους, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να παραθέτουν στοιχεία που θα συμπεριληφθούν στην έκθεση της Ελλάδας αναφορικά με την τήρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών για το δίκτυο Natura 2000.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της εποπτείας που ασκεί ο φορέας στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιούνται διαρκώς έλεγχοι, κατά τους οποίους διαπιστώνονται συχνά παράνομες δραστηριότητες, όπως η εναπόθεση βοθρολυμάτων από βυτιοφόρα. «Ενημερώνουμε τις αρχές για να παρέμβουν, ενώ προχωρούμε και σε συστάσεις προς τους αγρότες, προκειμένου να μην χρησιμοποιούν υδροβόρους τρόπους άρδευσης των καλλιεργειών τους», σημειώνει η κ. Μπόμπορη.

Με την επιβολή  προστίμων  βελτιώθηκε λίγο η κατάσταση     ενώ  η  λειτουργία  του  βιολογικού  καθαρισμού   του Λαγκάδα   μετά την σύνδεση  με το αποχετευτικό  δίκτυο   το θέμα των  λυμάτων   θα έχει αντιμετωπιστεί  σε μεγάλο βαθμό  (χρειάστηκε να περάσουν   9 χρόνια για την σύνδεση!!!!)  . Το θέμα των λυμάτων, άλλωστε, προβλημάτισε και τους ευρωβουλευτές, που επισκέφτηκαν πριν από λίγες μέρες την περιοχή. «Οι ευρωβουλευτές μας έκαναν ερωτήσεις για το μεγάλο αριθμό των κτηνοτροφικών μονάδων και διερωτήθηκαν πώς διαχειριζόμαστε τόσο μεγάλο οργανικό φορτίο, που παράγεται από τόσο πολλές μονάδες, δεδομένου ότι σε περιοχές προστατευόμενες προβλέπεται περιορισμένη λειτουργία τέτοιων μονάδων», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Φορέα.Aπορία προξένησε στην ξένη αντιπροσωπεία η μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του Λαγκαδά, λόγω μη ολοκλήρωσης του αποχετευτικού συστήματος της περιοχής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!