«Χρυσοφόρο»…. Τηγανέλαιο

Βράβευση ερευνήτριας του ΕΚΕΤΑ για την παραγωγή βιοντίζελ 2ης γενιάς από τηγανέλαια

Σε μία χώρα που παράγει πολύ λάδι, αλλά λίγο πετρέλαιο, η ερευνητική ομάδα του  ΕΚΕΤΑ  ( Εθνικό Κέντρο Έρευνας   και Τεχνολογικής Αναπτυξης )   κατάφερε να αναπτύξει μία νέα και πρωτοποριακή τεχνολογία παραγωγής βιοντίζελ 2ης γενιάς από καταλυτική υδρογονοεπεξεργασία τηγανελαίων. Το νέο αυτό ντίζελ έχει εντυπωσιακές ιδιότητες, όπως υψηλότερη απόδοση σε σχέση με το συμβατικό ντίζελ, χαμηλό κόστος παραγωγής και ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

 

Το δεύτερο βραβείο κατέκτησε η ερευνητική ομάδα της Δρ. Στέλλας Μπεζεργιάννη από το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών (ΙΤΧΗΔ) του  ΕΚΕΤΑ    στην κατηγορία «Καινοτομία» του διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί» που συνδιοργάνωσαν ο ΣΕΒ και η Eurobank EFG.Ηδη  η  τεχνολογία εφαρμόζεται πιλοτικά για την παραγωγή 2 τόνων καυσίμου και την κίνηση απορριμματοφόρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+. Εκτιμάται ότι η αξιοποίηση των διαθέσιμων ποσοτήτων του τηγανελαίου στην Ελλάδα μπορούν να καλύψουν το 10% των αναγκών του ντίζελ, που αποτελεί το στόχο του 2020, σύμφωνα με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία».

«Ευχαριστώ τους διοργανωτές, Eurobank και ΣΕΒ, που προώθησαν αυτό το διαγωνισμό και ανέδειξαν νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας», ανέφερε η Δρ. Σ. Μπεζεργιάννη. «Η τεχνολογία παραγωγής βιοντίζελ 2ης γενιάς μέσω καταλυτικής υδρογονοεπεξεργασίας τηγανελαίου, μπορεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες ποσότητες διαθέσιμου τηγανελαίου για την παραγωγή ενός οικονομικού βιοκαυσίμου σταθερών προδιαγραφών, που δεν απαιτεί μετατροπή στον κινητήρα.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος συνέδεσε την έννοια της καινοτομίας με τη συνολικότερη ανάγκη να αναδειχθεί ένα πνεύμα αλλαγής στη χώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί, πρέπει να διαμορφωθεί. Και το μέλλον διαμορφώνεται από εκείνους που διευρύνουν και αξιοποιούν τη γνώση».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG κ. Ν. Νανόπουλος επισήμανε την ανάγκη για «αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, στην εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα, τη γνώση».

 

Τα βραβεία απένειμαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θ. Μωραΐτης, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG κ. Ν. Νανόπουλος και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Ν. Καραμούζης, ο οποίος ανακοίνωσε πως μετά τη μεγάλη επιτυχία του διαγωνισμού οι συνδιοργανωτές αποφάσισαν να τον θεσμοθετήσουν και να τον προκηρύσσουν τακτικά ανά δύο χρόνια.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερες από 290 υποψηφιότητες, εκ των οποίων οι 92 βαθμολογήθηκαν πάνω από τη βάση, ενώ μόνο οι 21 από αυτές πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.Η βράβευση έλαβε χώρα  στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στην Αθήνα.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!