Άμεσα οι μελέτες για τις Natura, μέσα και το Ελαφονήσι

Την άμεση θεσμοθέτηση προγράμματος για την συνολική περιβαλλοντική προστασία των περιοχών «Natura» τόσο αυτών που περιλαμβάνονται στο νόμο του 2011, όσο και άλλων 27 περιοχών, προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Βαγιωνάκη ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης και προστασίας των «Natura» περιοχών θα πρέπει να είναι ενιαίος και καθολικός και πρόσθεσε ότι μόλις γίνει επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών σχεδίων θα προχωρήσει και η άμεση θεσμοθέτησή τους.

Από την πλευρά της, η κα. Βαγιωνάκη ζήτησε από τον κ. Σταθάκη να εξετάσει την περιοχή της Ελαφονήσου, στα Χανιά, ως εξαιρετική περίπτωση, ώστε, όπως είπε, να υπάρξει άμεση υπογραφή της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης που έχει γίνει και να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε να ολοκληρωθούν όλες οι μελέτες. Επειδή τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα λόγω της τουριστικής πίεσης το καλοκαίρι και της υπερβόσκησης το χειμώνα, είναι ανάγκη άμεσης υπογραφής της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης. Οι κάτοικοι της Ελαφονήσου έχουν δικαίωμα να καθορίσουν το πώς θα πορευτούν αναπτυξιακά. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η πολιτεία δεν προχωρά σε μια λύση για τα Χανιά, όπου το 45% της περιοχής είναι Natura», υποστήριξε η κα. Βαγιωνάκη.

«Υπάρχουν ήδη και θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής και ισχυρές προστατευτικές διατάξεις για το περιβάλλον. Δεν είμαστε στο απόλυτο κενό. Στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας θα προκηρύξουμε το έργο εκπόνησης ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και σχεδίων διαχείρισης για το σύνολο των δικτύων των Natura περιοχών. Θα προκηρύξουμε τις 419 περιοχές, οι οποίες περιέχονται στο νόμο του 2011, συν άλλες 27 περιοχές και θα εκδοθούν τα ειδικά προεδρικά διατάγματα. Έχουμε κατοχυρώσει λοιπόν τον τρόπο αντιμετώπισης των Natura περιοχών, που θα είναι ενιαίος και καθολικός και με την επικαιροποίηση της μελέτης ελπίζουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα» ανταπάντησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκηρύσσει άμεσα την εκπόνηση, Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων και Σχεδίων Διαχείρισης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, στο οποίο υπάγεται και το Ελαφονήσι.

Αυτό ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Βαγιωνάκη.

Το Ελαφονήσι, εκτός από το Δίκτυο Natura, έχει ανακηρυχθεί από το 2002 ως καταφύγιο άγριας ζωής και επιπλέον ισχύουν και νομοθετικοί περιορισμοί για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής. Συνεπώς, όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης, για το Ελαφονήσι υφίσταται, ήδη, θεσμικό πλαίσιο με στόχο την προστασία του από παράνομες δραστηριότητες. Για την επίβλεψη της εφαρμογής του πλαισίου αυτού αρμόδιες υπηρεσίες είναι, η Αστυνομία, το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Το 2009 εκπονήθηκε Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Ελαφονήσι από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η οποία παρέμεινε σε εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς θεσμοθέτηση. Τώρα το ΥΠΕΝ αντιμετωπίζοντας συνολικά την προστασία των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 προχωρά εντός του Φθινοπώρου σε προκήρυξη για την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών στις 419 περιοχές που υπάγονται στο Δίκτυο μαζί με 27 νέες, θαλάσσιες στην πλειονότητα τους. Καθώς υπάρχει ήδη η Μελέτη για το Ελαφονήσι, αυτή θα επικαιροποιηθεί και θα θεσμοθετηθεί άμεσα, «χωρίς να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες», όπως υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης. Επιπρόσθετα, ως τα τέλη του έτους θα έχει ψηφισθεί νόμος για την υπαγωγή του συνόλου των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 σε αρμόδιους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.