Έκθεση 4.000 σελίδων προβλέπει ξηρασίες, καύσωνες και λιμούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) είναι επιστημονική διακυβερνητική επιτροπή υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η επιτροπή συνέταξε μια έκθεση τεσσάρων χιλιάδων σελίδων για τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή τα επόμενα χρόνια. Την έκθεση αυτή που δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας κατάφερε να πάρει στα χέρια του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και δημοσίευσε τα κυριότερα σημεία της.

Η IPCC καταρρίπτει τις απόψεις που προβάλλουν τα ρυπογόνα κράτη του πλανήτη σύμφωνα με τις οποίες ακόμη και αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι μικρές και διαχειρίσιμες. Σύμφωνα με την έκθεση οποιαδήποτε αύξηση πάνω από ένα βαθμό Κελσίου θα έχει τεράστιες και πάνω από όλα μη αναστρέψιμες συνέπειες που μπορεί να διαρκέσουν πολλές χιλιάδες έτη.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν προηγούμενα παραδείγματα παρόμοιας κλιματικής κατάστασης στον πλανήτη όπως για παράδειγμα, την οξίνιση των ωκεανών πριν από 56 εκατ. έτη εξαιτίας της μεγαλύτερης απορρόφησης ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα όπως συμβαίνει σήμερα. Χρειάστηκαν 200 χιλιάδες έτη για να επανέλθουν οι ωκεανοί στην προηγούμενη, υγιή τους, κατάσταση.

Η έκθεση αναφέρει ότι αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί στα προβλεπόμενα επίπεδα πέριξ του 1,5 βαθμού Κελσίου σε τριάντα χρόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους μια σειρά από δραματικές επιπτώσεις. Ξηρασίες, ολοένα και περισσότεροι και μεγαλύτερης έντασης καύσωνες καθώς και λιμοί απειλούν την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιτροπής το 2050 θα υπάρχουν τουλάχιστον 130 εκατ. άνθρωποι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της χρόνιας λιμοκτονίας, 350 εκατ. άνθρωποι θα εκτεθούν σε ξηρασίες και 420 εκατ. άνθρωποι σε φονικούς καύσωνες.

«Τα χειρότερα έρχονται επηρεάζοντας τις ζωές των παιδιών και των εγγονιών μας πολύ περισσότερο από όσο επηρεάζονται σήμερα οι δικές μας ζωές. Η κλιματική αλλαγή θα μεταβάλει δομικά την ζωή στη Γη τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και αν η ανθρωπότητα βρει τρόπο να καθυποτάξει τις εκπομπές βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα» αναφέρουν οι συντάκτες στην έκθεση τους οι οποίοι αναφέρουν ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας μέχρι τα μέσα του αιώνα θα είναι δύο βαθμούς Κελσίου στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας, επίσης υπηρεσία του ΟΗΕ, προβλέπει ότι μια από τις προσεχείς πέντε χρονιές, μέχρι δηλαδή το 2026, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Αν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί τότε πράγματι η αύξηση της θερμοκρασίας τις επόμενες τρεις δεκαετίες ξεπεράσει και μάλιστα αξιοσημείωτα τους δύο βαθμούς Κελσίου με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση