Ένα ξενοδοχείο για... έντομα στα Ιωάννινα (φωτο)

Ποιος είπε ότι μόνον οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στις... ανέσεις; Στα Ιωάννινα, το ίδιο δικαίωμα διατηρούν και τα έντομα!

Κι αυτό γιατί στο Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας κατασκευάστηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης το πρώτο ξενοδοχείο εντόμων, μια κατασκευή από φυσικά υλικά, για να τους παρέχει καταφύγιο.

Γιατί να φτιάξει κάποιος ξενοδοχείο εντόμων;

entoma 2 (850 x 637)

Οι μεγάλοι χλοοτάπητες που επικρατούν στις αστικές περιοχές και η έλλειψη νεκρού ξύλου αφήνουν τις άγριες μέλισσες, τις αράχνες και τις πασχαλιές χωρίς χώρο για να ζήσουν. Πολλά ξενοδοχεία εντόμων χρησιμοποιούνται ως φωλιές από έντομα. Επίσης ένα ξενοδοχείο εντόμων μπορεί να βοηθήσει τη διαχείμαση κάποιων εντόμων όπως οι πασχαλίτσες και οι πεταλούδες και σίγουρα την επικονίαση. Τέτοιες κατασκευές για ωφέλιμα έντομα μπορούν να βοηθήσουν το περιβάλλον αλλά και τον κάθε κήπο ή αυλή. Μπορούν να προσελκύσουν μέλισσες, σφήκες, λιβελούλες, σκαθάρια, χρυσοπίδες, πασχαλίτσες, αράχνες, νυχτοπεταλούδες, ακόμη και αμφίβια ή μικρά θηλαστικά.

Τι είναι το ξενοδοχείο εντόμων;

entoma 3 (600 x 450)

Όπως εξηγεί ο ΦΔ της Λίμνης Παμβώτιδας, ένα ξενοδοχείο εντόμων είναι μια κατασκευή που φτιάχνει ο άνθρωπος από φυσικά υλικά για να παρέχει καταφύγιο στα έντομα. Υπάρχει ποικιλία σχημάτων και μεγεθών ανάλογα με το συγκεκριμένο σκοπό ή συγκεκριμένο έντομο που εξυπηρετείται. Τα περισσότερα αποτελούνται από διάφορα τμήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έντομα για να στεγάσουν τα αυγά και τις προνύμφες τους ή σαν καταφύγιο ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το ενδιαφέρον για αυτές τις κατασκευές αυξάνεται καθώς ακούμε όλο και περισσότερο για τους πληθυσμούς μελισσών που μειώνονται. Οι μέλισσες έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικές για την επικονίαση των καλλιεργειών που εξασφαλίζουν την τροφή μας και σίγουρα αποτελούν μέρος οποιουδήποτε κήπου άγριας πανίδας.

Τι χρειάζεται;

εντομα4 (600 x 450)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτιάξει κανείς ένα ξενοδοχείο εντόμων. Στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να βρει πάρα πολλές ιδέες. Ενδεικτικά χρειάζονται:

• 3-4 ξύλινες παλέτες
• 16 Τούβλα
• Πλαστικά μπουκάλια
• Καλάμια
• Άχυρα
• Φύλλα
• Χαρτόνια
• Πέτρες, βότσαλα
• Ξυλαράκια, φλοιοί δέντρων

Χρειάζεται μια θέση σχετικά επίπεδη, προφυλαγμένη από ισχυρούς ανέμους και τη βροχή, που να δέχεται αρκετή ηλιοφάνεια και να είναι κοντά σε αγριολούλουδα, αρωματικά φυτά, θάμνους και δέντρα. Πρέπει να αποφεύγονται μπογιές και βερνίκια ή άλλα χημικά.

Στη βάση τοποθετείται η πρώτη ξύλινη παλέτα. Από πάνω τοποθετούνται τούβλα στις γωνίες και στο κέντρο. Τοποθετείται η επόμενη παλέτα και επαναλαμβάνεται η διαδικασία έως ότου τελειώσουν οι παλέτες.

Οι παλέτες μπορούν να επενδυθούν με λεπτό συρματόμπλεγμα που θα συγκρατεί τα υλικά, το ίδιο και τα ραφάκια αφού γεμιστούν ώστε να εξασφαλίζεται και προστασία από τα πουλιά. Τα ραφάκια που δημιουργηθήκαν γεμίζονται με τεμαχισμένα καλάμια, φύλλα, άχυρα, κομμένα πλαστικά μπουκάλια γεμισμένα με άχυρα ή κομματάκια τυλιγμένα χαρτόνια, πέτρες και βότσαλα, ξυλαράκια, και φλοιούς δέντρων.

Μπορούν ακόμη να προστεθούν παλιά φυτοδοχεία, τούβλα, κύλινδροι από ρολά υγείας κ.ά. Καλό είναι τα υλικά να αντικαθιστούνται μια φορά το χρόνο για αποφυγή παρασίτων και ασθενειών κυρίως στις μέλισσες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.