Ένα πάρκο στο Ηράκλειο γίνεται πιο «πράσινο»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία ακόμη πρωτοβουλία ανάπλασης και περιβαλλοντικής αναβάθμισης μεγάλου πάρκου, αυτή τη φορά στο Ηράκλειο, δείχνει τον δρόμο για ανάλογες πρωτοβουλίες και στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και για σημεία όπως οι εγκαταστάσεις πρώην στρατοπέδων.

Ένα παράδειγμα για το πώς τα παλαιά στρατόπεδα μπορούν να μεταμορφωθούν σε «πράσινους πνεύμονες» με προτεραιότητα στην οικολογία και στην προστασία του περιβάλλοντος αποτέλεσε πρόσφατα και το Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη στην Αλεξανδρούπολη.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να βγει στον “αέρα” μια από τις πιο φιλόδοξες παρεμβάσεις ανάπλασης στο Ηράκλειο, που αφορά στο πάρκο Γεωργιάδη.

parko_georgiadi_irakleio (800 x 600)

Η αναβάθμιση δρομολογείται μετά από χρηματοδότηση που απέσπασε ο Δήμος Ηρακλείου από το ΕΣΠΑ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ενέκρινε την αποδοχή χρηματοδότησης και έγκρισης της τροποποιημένης μελέτης για την εκτέλεση του έργου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση πάρκου Γεωργιάδη».

Η μελέτη ανάπλασης των 15 στρεμμάτων του πάρκου Γεωργιάδη περιλαμβάνει τη φύτευση 6.500 νέων φυτών, την εγκατάσταση ενός ηλιακού ρολογιού, ενώ παράλληλα αλλάζουν τα υλικά επίστρωσης ώστε να γίνουν πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Η όλη παρέμβαση εκτιμάται ότι θα έχει χρόνο υλοποίησης εννέα μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο κοινόχρηστος χώρος θα αποκτήσει περισσότερο χρώμα με τις νέες φυτεύσεις που προγραμματίζονται.

Στη διάρκεια της ανάπλασης αναμένεται επίσης να γίνει ένας μεγάλος καθαρισμός ώστε να αναδειχτεί ουσιαστικά το ενετικό τείχος, το οποίο στο μεγαλύτερο τμήμα του παραμένει καλυμμένο ως τώρα, ενώ παράλληλα θα βελτιωθούν οι προσβάσεις του πάρκου, ώστε να είναι εύκολη η διάβαση και από τα άτομα με αναπηρία.

Η μελέτη προβλέπει επιπρόσθετα την αντικατάσταση των κατεστραμμένων στοιχείων του πάρκου και των κράσπεδων με νέα στα σημεία που απαιτείται.

parko_georgiadi_irakleio3 (840 x 568)

Αντικατάσταση θα γίνει και στο υφιστάμενο ασφαλτικό, που σήμερα χρησιμοποιείται ως υλικό επίστρωσης των διαδρόμων με πατημένο χώμα και υδατοδιαπερατό σκυρόδεμα, τα οποία είναι υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ επιτρέπουν τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής.

Εκτός από τον εμπλουτισμό του πρασίνου με 6.500 νέα φυτά προβλέπεται ακόμη η κατασκευή νέου δικτύου άρδευσης με την απαραίτητη υποδομή αποθήκευσης νερού. Σχεδιασμός υπάρχει επίσης και για την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων, όπως κλαδιά και φύλλα, μέσω της μεθόδου κομποστοποίησης για την παραγωγή κομπόστ που θα χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό υλικό του εδάφους του πάρκου.

Το σύνολο της παρέμβασης στο πάρκο θα κοστίσει περίπου ένα εκατ. Ευρώ, το οποίο διασφαλίστηκε μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020, Τομέας Περιβάλλον».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση