Έξυπνοι κομποστοποιητές στις γειτονιές Ηρακλείου και Ρόδου, με έκπτωση στα δημοτικά τέλη

Η πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτύξει ο Δήμος Ηρακλείου με το Τ.Ε.Ι. Κρήτης επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, με τον Πρύτανη του Ιδρύματος Νίκο Κατσαράκη το πρωί της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με την ενημέρωση, τέθηκαν επί τάπητος τα προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων στα οποία ο Δήμος και το ΤΕΙ συνεργάζονται ήδη, καθώς και οι δυνατότητες διεύρυνσης αυτής της συνεργασίας σε άλλους τομείς. Ο κ. Κατσαράκης τόνισε στον Δήμαρχο ότι έχει συχνή και εποικοδομητική επικοινωνία με τους περισσότερους Αντιδημάρχους και ο Δήμαρχος από την πλευρά του επανέλαβε ότι η συνεργασία με τα σπουδαία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης, πάντα προς όφελος των δημοτών, αποτέλεσε και αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα για αυτή τη δημοτική αρχή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, με αφορμή την 1η Τεχνική Σύσκεψη για το πρόγραμμα «Σύστημα Αυτόνομης Οικιακής Κομποστοποίησης σε Αστικό Περιβάλλον» (ACUA), στο οποίο ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος, μαζί με το Τ.Ε.Ι. Κρήτης. Στην υλοποίησή του συνεργάζονται οι Δήμοι Ρόδου και Λεμεσού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παρευρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και ο καθηγητής του ΤΕΙ και υπεύθυνος του προγράμματος Θρασύβουλος Μανιός.

Τόσο ο Δήμαρχος Ηρακλείου όσο και ο Δήμαρχος Ρόδου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρύτανη, ενημερώθηκαν για την πρόοδο του προγράμματος, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται στο Ηράκλειο τους προσεχείς μήνες.

Το ACUA, που είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020», προβλέπει την τοποθέτηση ειδικών κομποστοποιητών γειτονιάς, χωρίς οσμές και διαρροές, σε σημεία του αστικού ιστού στα οποία θα καλύπτουν συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, θα προμηθευτούν από τον Δήμο Ηρακλείου μια ειδική κάρτα – χρήσης του κομποστοποιητή και ένα συγκεκριμένο αριθμό από ειδικές σακούλες όπου θα τοποθετούν τα οργανικά απορρίμματα. Μόλις γεμίζει η κάθε σακούλα, ο δημότης θα την τοποθετεί στον κομποστοποιητή χρησιμοποιώντας την κάρτα του.

Μόλις εξαντληθούν οι σακούλες, οι δημότες θα μπορούν να προμηθεύονται καινούργιες από τον Δήμο με την επίδειξη της ειδικής κάρτας ώστε να καταγράφεται παράλληλα και το βάρος των ποσοτήτων που έχουν απορρίψει. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό θα προκύψει αργότερα και η τελική έκπτωση που τους αναλογεί στα δημοτικά τέλη.

Εξάλλου, όπως είχε ανακοινωθεί προσφάτως, κονδύλια ύψους 200.000 ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξασφάλισε και ο δήμος Ρόδου. Όπως ανέφερε η δημοτική αρχή, στόχος του έργου ACUA (Autonomous Compostingunits for Urban Areas), είναι η ανάπτυξη μέσα στον αστικό ιστό, ενός συστήματος συγκέντρωσης και επεξεργασίας των παραγόμενων βιοαποβλήτων, χωρίς τη δημιουργία οποιασδήποτε όχλησης. Για τους σκοπούς του έργου λοιπόν, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους η προμήθεια και εγκατάσταση σε αντιπροσωπευτικούς χώρους (πολυκατοικίες ή ομάδες πολυκατοικιών ή άλλων χώρων αστικού ενδιαφέροντος) Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών, οι οποίοι αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην τεχνολογία της κομποστοποίησης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.