Έργα ύψους 137 εκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων

Εγκρίνεται το επόμενο δίμηνο η ένταξη και χρηματοδότηση 27 έργων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, σε όλη τη χώρα, ύψους 137 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος στην διημερίδα με θέμα το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση που συνδιοργάνωσαν το ΥΠΕΝ και ο ΕΟΑΝ, στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, ο κ.Φάμελλος ανέφερε ότι «οι λεπτομέρειες για τα έργα θα ανακοινωθούν σύντομα από το Υπουργείο Οικονομίας. Συμπληρωματικά, δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να προκηρυχθούν, το ένα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αφορά στους ΧΑΔΑ και το άλλο αναφέρεται στα χρήματα που θα πάρουν οι Δήμοι, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα τοπικά Διαχειριστικά τους Σχέδια, ώστε να είναι υλοποιήσιμα».

Σύμφωνα  με τον κ. Φάμελλο «η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί έως σήμερα με πρόστιμα ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για τις ανεξέλεγκτες χωματερές και ότι στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ενίσχυση των επενδύσεων στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε να υπάρξουν οφέλη για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, και συμπληρωματικά με τον νέο νόμο για την ανακύκλωση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, είναι προς ένταξη στα Περιφερειακά Σχέδια 116 μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, εκ των οποίων οι 49 είναι μονάδες βιολογικής και μηχανικής επεξεργασίας, ενώ έχουν ήδη ενταχθεί 12 έργα προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ, σε Ήπειρο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Βοιωτία, Φωκίδα, Αττική».

«Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε αξιοπιστία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα», τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ. «Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση και τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα αποδώσουν τα μέγιστα, μόνο εάν συνδεθούν με αλλαγή διαχειριστικού  μοντέλου, δηλαδή με αλλαγή στάσης και συνείδησης», πρόσθεσε και επεσήμανε ότι στην Ελλάδα, το 83% των αποβλήτων που παράγονται, δεν επαναχρησιμοποιούνται, αλλά θάβονται. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ως κοινωνία χάνουμε πόρους, σε ποσοστό 83%, ενώ ο μέσος όρος ανακύκλωσης υλικών συσκευασίας ανά άτομο φτάνει τα 15 κιλά ανά έτος, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 130 κιλά.  Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση στους Δήμους δεν ξεπερνά το 6%, όταν ο στόχος είναι το 50%.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.