Έρευνα: Έξι στους δέκα Θεσσαλονικείς χρησιμοποιούν τσάντες πολλαπλών χρήσεων

του Νίκου Αβουκάτου

Ιδιαίτερα ικανοποιητικά στοιχεία προκύπτουν από το «Βαρόμετρο» του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με την εταιρεία Palmos Analysis, αναφορικά με τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας, μετά την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους των 4 λεπτών του ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου του έτους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σε συνολικό δείγμα 1.500 ατόμων (800 επιχειρήσεις, 700 καταναλωτές στον νομό), από τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες μετά την επιβολή του ειδικού τέλους, οι καταναλωτές απάντησαν ότι σε ποσοστό 59% χρησιμοποιούν τσάντες πολλαπλών χρήσεων.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η χρήση πλαστικών σακουλών μειώθηκε στο 29%, ενώ μόλις το 15% των καταναλωτών χρησιμοποιεί τον ίδιο αριθμό σακουλών που χρησιμοποιούσε και πριν την επιβολή του τέλους.

Ακόμη, από το Βαρόμετρο προκύπτει ότι το 64% των καταναλωτών δήλωσε πώς το μέτρο της χρέωσης του ειδικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για περιβαλλοντικό «αισθητήριο» των καταναλωτών έκανε λόγο, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μασούτης, κληθείς να σχολιάσει τις σημαντικά «πράσινες» επιδόσεις τους και την αλλαγή της καταναλωτικής συνήθειας, μόλις τρεις μήνες από την εφαρμογή του μέτρου για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας.

«Οι ενέργειες για το περιβάλλον και τον περιορισμό της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης, ανταποκρίνονται σε ένα παγκόσμιο κοινωνικό ζητούμενο. Ο περιορισμός της χρήσης των πλαστικών μίας χρήσης είναι απαραίτητος και αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα στο Βαρόμετρο του ΕΒΕΘ. Είναι αυτονόητο ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές να τους παραδώσουμε έναν βιώσιμο και καθαρό πλανήτη», υπογράμμισε ο κ. Μασούτης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση