Έρευνα: Η προστασία του περιβάλλοντος ωφελεί σοβαρά και την οικονομία

Ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής θα αποτελέσει πηγή ανάπτυξης, όπως και πλουτοπαραγωγική πηγή, επισημαίνουν διεθνείς ειδικοί σε έκθεσή τους που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, η οποία αποσκοπεί να πείσει, κάνοντας μια αποτίμηση των πιθανών κερδών, τα κράτη και τις επιχειρήσεις για μια πιο ενεργή δέσμευση σε αυτόν.

Η μεταμόρφωση του οικονομικού μας μοντέλου με κατεύθυνση μια οικονομία με λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα «δημιουργεί πολλές ευκαιρίες», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία και το Κλίμα, η οποία δημιουργήθηκε το 2013 και υποστηρίζεται από πρώην πολιτικούς ηγέτες, επικεφαλής επιχειρήσεων και οικονομολόγους.

Καθώς θα προκύψουν πόλεις που θα είναι λιγότερο μολυσμένες, με την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας και υποδομών και γεωργίας πιο συμβατών με το περιβάλλον «θα εξασφαλίσουμε πιο αυξημένη παραγωγικότητα, οικονομίες και μεγαλύτερη κοινωνική ένταξη», προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σύμφωνα με αυτούς, τα οφέλη μιας αλλαγής μοντέλου θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε 26.000 δισεκατομμύρια δολάρια επιπρόσθετων οικονομικών κερδών ως το 2030 και να δημιουργήσουν 65 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας σε σχέση με την τάση που επικρατεί σήμερα.

Τα κράτη θα μπορούσαν επίσης να συσσωρεύουν έσοδα 2.800 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως το 2030 (όσο το σημερινό ΑΕΠ της Ινδίας) καταργώντας τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα ώς το 2025 και βάζοντας μια αποτελεσματική τιμή στον άνθρακα, μεταξύ 40 και 80 δολαρίων τον τόνο το 2020, ενώ τώρα είναι πολύ πιο χαμηλή στους διάφορους μηχανισμούς που έχουν λειτουργήσει ή εξετάζεται να λειτουργήσουν από 70 κράτη ή δικαιοδοσίες.

Ωστόσο «ο ρυθμός αυτών των μετατροπών δεν υποστηρίζεται αρκετά» σε σύγκριση με αυτό που διακυβεύεται, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, ευθυγραμμιζόμενοι με πολλούς επιστήμονες.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι θα πρέπει να πατήσουν φρένο και να δώσουν ένα σαφές μήνυμα», δήλωσε η πρώην υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας Νγκόζι Oκόντζο-Ιουεάλα, συμπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Οικονομία και το Κλίμα, στο πλευρό του διευθύνοντα συμβούλου της Unilever Πολ Πόλμαν και του πρώην αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Νίκολας Στερν.

Η έκθεση αυτή υποστηρίζει κυρίως μια επιτάχυνση των επενδύσεων στις βιώσιμες υποδομές (δίκτυα ενέργειας, μεταφορών, ύδρευσης, κτήρια). Για να γίνει αυτό, οι πολυμερείς και αναπτυξιακές τράπεζες θα πρέπει να διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ώς το 2020.

Τέλος, οι ειδικοί που συντάσσουν την έκθεση τονίζουν ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ευθυγραμμίζουν τη στρατηγική τους με τις επιτακτικές ανάγκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή ή να ενθαρρύνονται ακόμη περισσότερο να καινοτομούν υπέρ του κλίματος, όπως έγινε με τη δημόσια υποστήριξη που επέτρεψε την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση