Έρχεται το τέλος της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων;

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Με στόχο την επέκταση των μεθόδων και πρακτικών της κυκλικής οικονομίας, η οποία πρεσβεύει πως τα προϊόντα σχεδιάζονται και παράγονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι εφικτή η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση τους, ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το αποκαλούμενο waste package.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε την προηγούμενη Τρίτη τέσσερις οδηγίες, που έχουν σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων κυρίως από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Τα απορρίμματα αυτά αποτελούν το 8% του συνολικού όγκου των σκουπιδιών.

Η Greenagenda.gr είχε παρουσιάσει το waste package στις 25 Ιανουαρίου 2017.

Το waste package περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις, οι οποίες αφορούν στα σκουπίδια, στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, στις συσκευασίες και στην ανακύκλωση οχημάτων, μπαταριών και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Οι οδηγίες αυτές είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης των αρχών της κυκλικής οικονομίας, ενώ προκλήσεις αποτελούν τα προσδοκώμενα ποσοστά ανακύκλωσης και υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Η μετακίνηση προς ένα πιο φιλικό στο περιβάλλον μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης απαιτεί την μείωση του όγκου των σκουπιδιών, που κατευθύνονται σε ΧΥΤΑ, καθώς η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι η λιγότερο κοστοβόρα, αλλά βλάπτει το περιβάλλον και πιθανώς και την δημόσια υγεία. Όσο λιγότερο μία χώρα ενταφιάζει τα απορρίμματα της, τόσο περισσότερο αυξάνει την ανακύκλωση.

waste (600 x 2465)

Ωστόσο υπάρχει και η μέθοδος της αποτέφρωσης των σκουπιδιών, που είναι καλύτερη από την υγειονομική ταφή.

Όμως η υπερβολική χρήση της αποτέφρωσης οδηγεί σε χαμηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης, ενώ ζήτημα προκύπτει για χώρες (όπως η Φιλανδία και η Δανία), που μέσω της αποτέφρωσης παράγουν ενέργεια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν στόχο της τάξης του 65% για ανακύκλωση και 10% ταφή μέχρι το έτος 2030.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όμως υποστηρίζει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους, ήτοι 70% ανακύκλωση και μόλις 5% ταφή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.