Έτοιμoς κατά τα 2/3 ο TAP

Το project του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) έχει κατά τα 2/3 ολοκληρωθεί, επεσήμανε σήμερα ο γενικός διευθυντής του έργου, Λούκα Σκιεπάτι, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία το 2020.

«Το έργο είναι εντός χρονοδιαγράμματος. Είμαστε πεποισμένοι ότι θα είναι σε λειτουργία το 2020» είπε χαρακτηριστικά ο Σκιεπάτι, στην συνάντηση για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, που λαμβάνει χώρα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr.

Οι εταιρείες που συμμετέχουν έχουν καθαρίσει περίπου το 92% της διαδρομής σε Ελλάδα και Αλβανία, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί στο έδαφος το 67% των σωλήνων. Όπως είπε έχουν παραδοθεί σε Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία το σύνολο των 55.000 σωλήνων.

O ΤAP, ο οποίος εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ, έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα σημαντικότερα ενεργειακά έργα, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης παγκοσμίως και σε αυτόν έχει καθοριστική συμμετοχή η Ελλάδα, η Αλβανία, ενώ επιδιώκει να συνδεθεί η πΓΔΜ.

Θα συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP) στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα για να καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας. Έχει μήκος 878 χλμ, εκ των οποίων τα 550 χλμ. επί ελληνικού εδάφους, και αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα αύξησης στα 20 δισ. κ.μ., εάν οι συνθήκες στην αγορά το επιτρέψουν.

Οι μέτοχοι του TAP είναι η βρετανική πετρελαιοβιομηχανία BP, η κρατικά ελεγχόμενη επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν Socar και η ιταλική Snam με μερίδιο 20% έκαστη. Η Fluxys του Βελγίου έχει συμμετοχή 19%, η ισπανική Enagas μερίδιο 16% και η ελβετική Axpo 5%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση