Έτσι θα «σωθεί» ο Κορινθιακός και οι τουριστικές επιχειρήσεις από τις μέδουσες (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Με τροπολογία που προωθείται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα Πέμπτη, θα επιτραπεί, κατ' εξαίρεση για φέτος, σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εστιατόρια αλλά και μικρά καταλύματα) να τοποθετήσουν πλωτές εγκαταστάσεις και με τη συνδρομή ειδικών επιφανειακών διχτυών, να προστατέψουν τους λουόμενους από τις μέδουσες που έχουν καταλύσει τον Κορινθιακό Κόλπο.

Την τροπολογία επεξεργάστηκε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και κατατέθηκε από τρεις βουλευτές Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την Ανώτατη Εκπαίδευση, προκειμένου σήμερα να περάσει και από την Ολομέλεια της Βουλής.

ploto1

Οι βουλευτές Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Τσόγκας και Γιώργος Ψυχογιός με τροπολογία που κατέθεσαν ζητούν να τοποθετηθούν προσωρινά «προστατευτικά δίχτυα (πλωτά φράγματα χωρίς πάκτωση στον πυθμένα), για την προστασία των λουομένων από μέδουσες».

«Πρόκειται για πλωτή περίφραξη που σέβεται τη περιβαλλοντική νομοθεσία. Με την τοποθέτησή της είναι εφικτό να κρατήσουμε μακριά από την ακτή τις μέδουσες», υποστηρίζει, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο Φώτης Παλιούρας, ειδικός στη κατασκευή πλωτών φραγμάτων, ο οποίος εξήγησε ότι «το ειδικό δίχτυ διαθέτει πλαστικούς ράβδους στήριξης ύψους 1,15 μέτρου (το μισό μέτρο βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα ενώ το 0,65 κάτω από τη θάλασσα) ένα μολυβδόσχοινο και μια ειδική πλεκτή κατασκευή».

ploto 3

Από την πλευρά του, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο πρόεδρος του Σύνδεσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης της περιοχής (ΣΠΟΑΚ), «Ο ΑΡΙΩΝ» (που κατέθεσε το σχετικό αίτημα για νομοθετική παρέμβαση), Σταμάτης Χαλβατζής, είπε: «Επιδιώκουμε να δώσουμε μια ανάσα ανακούφισης στους επιχειρηματίες αλλά και να βοηθήσουμε τους λουόμενους να κάνουν τα μπάνια τους με ασφάλεια».

Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζή, το ενδιαφέρον τους για τις συγκεκριμένες πλωτές περιφράξεις έχουν εκφράσει ήδη ορισμένοι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν υποστεί οικονομική ζημιά και επιθυμούν σύντομα να τους επιτραπεί να προχωρήσουν στην τοποθέτησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο πρόβλημα κατά το παρελθόν είχε αντιμετωπιστεί με επιτυχία στο Λουτράκι.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση