Αγρότες του Λαγκαδά μαθαίνουν τα μυστικά της καλλιέργειας αρωματικών φυτών

του Νίκου Αβουκάτου

Περίπου 20 καλλιεργητές της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν την πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση ενός κύκλου σεμιναρίων με θέμα την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, στο πλαίσιο του αγροτικού προγράμματος «Ευδόκιμη Γη», που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP. Τη διαχείριση του προγράμματος έχει αναλάβει το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Κατά την πρώτη ημέρα σεμιναρίου, διάρκειας έξι διδακτικών ωρών, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τον κλάδο των αρωματικών φυτών, την κατάσταση στην εθνική αλλά και διεθνή αγορά και να εμβαθύνουν στις δυνητικές αγορές για τα προϊόντα τους καθώς επίσης και στους κλάδους της βιομηχανίας που είναι πιο ελκυστικοί.

Οι παρευρισκόμενοι επιλέχθηκαν μετά τη σχετική αίτηση που υπέβαλαν περί τα τέλη του 2017.

Το πρόγραμμα «Ευδόκιμη Γη» και συγκεκριμένα η εκπαίδευση των παραγωγών στον Λαγκαδά θα διεξαχθεί σε πέντε διήμερες εκπαιδευτικές συναντήσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαΐου του 2018. Θα ακολουθήσουν άλλα τρία διήμερα στα οποία θα διδαχθούν τα αντικείμενα της μεταποίησης, τυποποίησης και μάρκετινγκ αρωματικών φυτών ενώ θα γίνει και εκπαίδευση σε βασικές οικονομικές γνώσεις όπως για παράδειγμα η κοστολόγηση. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ) αποτελεί τον φορέα που έχει αναλάβει όλες τις εκπαιδεύσεις των παραγωγών κατά μήκος της όδευσης του αγωγού. Στο πρόγραμμα μετέχει και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ως φορέας υλοποίησης.

Με την ολοκλήρωση της κατάρτισης, θα επιλεγούν εκπαιδευόμενοι στους οποίους θα γίνει ατομική εκπαίδευση – συμβουλευτική για μια καλλιεργητική περίοδο στους δικούς τους αγρούς και τις δικές τους παραγωγές. Παράλληλα θα υλοποιηθεί κατάρτιση συνολικής διάρκειας 30 ωρών σε θέματα τυποποίησης - μεταποίησης του πρωτογενούς προϊόντος. Όλα τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Λαγκαδά.

Η εκπαίδευση αυτή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του αγροδιατροφικού τομέα, από τη σπορά μέχρι το marketing και τις πωλήσεις συμπεριλαμβανομένων και των εξαγωγών.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Ευδόκιμη Γη» θα εκπαιδευτούν τουλάχιστον 300 παραγωγοί, σε προεπιλεγμένα προϊόντα, που καλλιεργούνται στη γεωγραφική περιοχή από όπου διέρχεται ο αγωγός ΤΑΡ και στις κοινότητες που επηρεάζονται από την κατασκευή του έργου στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Δυτική Μακεδονία).

«Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των δεξιοτήτων του ανθρωπινού δυναμικού στις περιοχές των τριών περιφερειών από όπου διέρχεται ο αγωγός. Ακόμη, στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων και τη σύνδεσή τους με άλλους κλάδους της τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα με τον τουρισμό», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο Δρ. Ηλίας Κάλφας, Γεωπόνος - Στέλεχος του Γραφείου των Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης καλωσόρισε τους εκπαιδευόμενους και τόνισε τη σημασία του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος στην κατάρτιση των παραγωγών του δήμου.

Ο Χρήστος Μπέρσος, εκπρόσωπος της TAP AG, σημείωσε ότι «ο TAP βρίσκεται κοντά στους καλλιεργητές που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το πρόγραμμα το οποίο γίνεται, στο πλαίσιο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων του Έργου TAP. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί και στις τρεις Περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός. Στόχος μας είναι η υποστήριξη των καλλιεργητών, η συμβολή της εκπαίδευσης στην πώληση και την προώθηση των προϊόντων και γενικά η συνεισφορά της στην επίτευξη υψηλότερου βιοτικού επιπέδου για τον πληθυσμό της περιοχής».

Τα προϊόντα και οι περιοχές που θα εφαρμόστουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της «Ευδόκιμης Γης»:

  • Ελιά Μάκρης στην Μάκρη Έβρου
  • Αρωματικά φυτά στην Κομοτηνή
  • Μελισσοκομία στη Δράμα
  • Αιγοπροβατοτροφία στις Σέρρες
  • Αρωματικά φυτά στη Θεσσαλονίκη
  • Βοοτροφία στη Θεσσαλονίκη
  • Δενδροκομία με έμφαση στα ροδάκινα στην Σκύδρα
  • Μελισσοκομία στην Πέλλα
  • Δενδροκομία με έμφαση στα μήλα στους Πύργους Εορδαίας
  • Αρωματικά φυτά στη Πτολεμαΐδα
  • Αιγοπροβατοτροφία στο Αμύνταιο
  • Φασόλια στο Άργος Ορεστικό
  • Μελισσοκομία στην Καστοριά
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση