Αειφόρος ανάπτυξη του δασικού πλούτου

Στην αποτελεσματικότερη προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, καθώς επίσης στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και την αποκατάσταση της διαφάνειας, με ταυτόχρονη πάταξη της μαύρης αγοράς και εργασίας στοχεύει το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΝ, σχετικά με τους δασικούς συνεταιρισμούς.

Όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, μέσω του εν λόγω νομοσχεδίου στόχος είναι να ξαναζωντανέψουν, μέσω της αειφόρου διαχείρισης του δασικού πλούτου της χώρας οι δασικοί οικισμοί και να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό μέσω νέων θέσεων εργασίας, καθώς την προσεχή προγραμματική περίοδο προβλέπονται ευρωπαϊκά κονδύλια της τάξης των 90-100 εκατομμυρίων ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως έγινε γνωστό στην Ελλάδα η δασική δραστηριότητα συνεισφέρει λιγότερο από 0,5% στο ΑΕΠ, την ώρα που σε άλλες χώρες με τη μισή δασοκάλυψη, μέσω της βιώσιμης αξιοποίησης του δασικού πλούτου η συνεισφορά φθάνει στο 2% του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιρώνης έκανε λόγο για έναν μεταρρυθμιστικό νόμο, ο οποίος «θα πάει μπροστά μία οικονομική δραστηριότητα η οποία βρίσκεται στην αφάνεια», επισημαίνοντας ότι αποτελεί τμήμα του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης.

Αναμένεται, ακόμη, να διευρυνθεί η δραστηριότητα των δασοφυλάκων για μεγαλύτερη προστασία των δασών

Αναμένεται, ακόμη, να διευρυνθεί η δραστηριότητα των δασοφυλάκων για μεγαλύτερη προστασία των δασών

Με βάση τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου οι συνεταιρισμού χωρίζονται πλέον σε δύο κατηγορίες: εργασίας και εμπορίας. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η δυνατότητα ανάληψης πολλαπλών δραστηριοτήτων από τους δασικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι πλέον θα απαρτίζονται από τουλάχιστον 25 μέλη. Πεδία που πρόκειται να αναπτυχθούν, πέρα από τις δράσεις υλοτομίας και διαμόρφωσης πρωτογενών δασικών προϊόντων, είναι η εκμετάλλευση των αρωματικών φυτών, η μεταποίηση, η πιστοποίηση, καθώς επίσης και η ξυλεία για επιπλοποιία.

Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Δημόπουλος γενικός διευθυντής Δασών αναμένεται να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα στους συνεταιρισμούς, καθώς επίσης και χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο και μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων, ενώ αναμένεται αύξηση των κρατικών εσόδων όχι μόνο μέσω της αύξησης της παραγωγής, αλλά και μέσω της πάταξης της λαθροϋλοτομίας.

Όπως έκανε ακόμη γνωστό ο κ. Τσιρώνης, με το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, αναμένεται να διευρυνθεί η δραστηριότητα των δασοφυλάκων για μεγαλύτερη προστασία των δασών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση