Αειφόρος υδροδότηση των νησιών μέσω της αφαλάτωσης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η αφαλάτωση και η εξασφάλιση πόσιμου νερού στην νησιωτική Ελλάδα αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα με ορατές και απτές προεκτάσεις στην αειφόρο ανάπτυξη περιοχών, που έχουν και μεγάλη τουριστική αξία.

Στο πλαίσιο αυτό, νησιά της χώρας καθίστανται σταδιακά υδατικά αυτόνομα με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την επάρκεια σε νερό, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αντί να επιλέγονται λύσεις με μεγάλα και πολυδάπανα έργα ή με κοστοβόρες μεταφορές με υδροφόρες, η αφαλάτωση επιλύει τα προβλήματα της υδροδότησης οριστικά και με «πράσινο» τρόπο.

Πρόσφατα κατέστησαν υδατικά αυτόνομα τα νησιά Πάτμος και Αρκιοί, που για πολλά χρόνια αναγκάζονταν να υδροδοτούνται από υδροφόρα πλοία, γεγονός που μείωνε την ποιότητα και την ποσότητα του νερού για ντόπιους και επισκέπτες. Επίσης, το κόστος του δημοσίου για τη μεταφορά νερού στην Πάτμο με πλοία-υδροφόρες, άγγιζε κατά μέσον όρο τα τελευταία χρόνια, το 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το έργο της τοποθέτησης και λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στην Πάτμο και στους Αρκιούς- τις είχε προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο από το 2012, αλλά για πολλά χρόνια παρέμεναν ανενεργές – του ταχυδιϋλιστηρίου και όλων των συνοδών έργων, ξεκίνησε τον Δεκέμβρη του 2016 και ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου του 2017. Πρόκειται για έργα, που μέσω σύμβασης, ανέλαβε ανάδοχη εταιρεία με την υποχρέωση της τοποθέτησης, λειτουργίας και συντήρησης των μονάδων αφαλάτωσης, οι οποίες και θα αποδοθούν μετά από 5 χρόνια στο Δήμο Πάτμου.

Η δυναμικότητά της κάθε μια μονάδας φτάνει τα 240.000 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ετησίως, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Πάτμου και των Αρκιών.

Έργα για εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης έχουν δρομολογηθεί και σε Καστελόριζο, Λειψούς, Κατάπολα Αμοργού, Κίμωλο, Ηρακλειά και Μαράθι, ενώ προγραμματίζεται η ενίσχυση των μονάδων αφαλάτωσης σε Κουφονήσι και Αγαθονήσι.

Στο Μαράθι θα λειτουργήσει όχι μόνο αφαλάτωση, αλλά και σύστημα φωτοβολταϊκών για να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια.

Τον Μάρτιο του 2017 είχε εγκαινιαστεί ανάλογη μονάδα αφαλάτωσης και στην Ψέριμο με αποτέλεσμα να μειωθεί κατακόρυφα το κόστος της υδροδότησης από 12 ευρώ το κυβικό σε μόλις 36 λεπτά.

Ακόμη, έχει δρομολογηθεί διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την εξεύρεση αναδόχου του έργου της αφαλάτωσης του νερού της Αλοννήσου.

Η σύμβαση με τον υπάρχοντα ανάδοχο λήγει τον Οκτώβριο του 2017 και στόχος της δημοτικής αρχής της Αλοννήσου είναι να διπλασιαστεί η ποσότητα του νερού που θα αφαλατωθεί για να καλύψει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού του νησιού και να μειωθεί το κόστος του τιμολογίου ύδρευσης.

Στις προϋποθέσεις που θα τεθούν στον διαγωνισμό θα είναι η παροχή 1.200 κυβικών το 24ωρο, έναντι 600 τώρα, ενώ η σύμβαση θα έχει διάρκεια πέντε χρόνων.

Τώρα ο δήμος Αλοννήσου αγοράζει το αφαλατωμένο νερό έναντι 1,94 ευρώ το κυβικό χωρίς ΦΠΑ και το χρεώνει, κλιμακωτά ανάλογα με την κατανάλωση, από 2,20 ευρώ το κυβικό έως και 3 ευρώ στις μεγάλες καταναλώσεις.

Στις 15 Ιουνίου έγιναν τα εγκαίνια και της μονάδας αφαλάτωσης του Δήμου Λέρου (φωτογραφία).

Η κατασκευή της μονάδας χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013, ενώ η λειτουργία του χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου Λέρου. Η μονάδα αφαλάτωσης, ονομαστικής δυναμικότητας 2.000 m3/ημέρα, διαθέτει τα πλέον προηγμένα τεχνολογικά συστήματα διασφαλίζοντας ικανοποιητικό κόστος λειτουργίας, καθώς και υψηλή αξιοπιστία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.