Αιχμές Φάμελλου για μη αξιοποίηση πόρων κυκλικής οικονομίας στην Κ. Μακεδονία

του Νίκου Αβουκάτου

Την ανησυχία του για τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά της ανακύκλωσης της χώρας και πιο ειδικά της Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Κυκλική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», που έλαβε χώρα στον δήμο Παύλου Μελά στο πλαίσιο του έργου Tropa Verde.

«Επιδιώκουμε μια Συμμαχία της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την ανακύκλωση. Πρέπει όμως να βιαστούμε και να προχωρήσουμε σε τοπικό επίπεδο στη διαλογή στη πηγή και σε περιφερειακό επίπεδο να δημιουργήσουμε μονάδες κυκλικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Επιπλέον εξέφρασε προβληματισμούς και αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις έργων, ενώ πρότεινε οι επιχειρήσεις εστίασης να μην πληρώνουν ακριβά δημοτικά τέλη εξαιτίας των τετραγωνικών μέτρων. Αντιθέτως, είπε, να πληρώνουν λιγότερα εάν διαχειρίζονται τα οργανικά τους υλικά.

«Υπάρχει καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των εργαλείων της κυκλικής οικονομίας από τους δήμους. Εμείς γρήγορα προχωρήσαμε στη στρατηγική και τα εργαλεία της και θα πρέπει να εφαρμοστεί από την τοπική κοινωνία» υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος και τόνισε ότι «δεν είναι μοντέλο κυκλικής πόλης μια πόλη που έχει κάδους».

«Ως διαγωνιστικό αντικείμενο μετά τις εκλογές θα μπορούσαν οι επιχειρήσεις εστίασης που διαχειρίζονται το οργανικό υλικό, εφόσον δεν προκαλούν την αύξηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του δήμου, να μην πληρώνουν ακριβά δημοτικά τέλη», πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Ένας μεγάλος προβληματισμός μου είναι ότι πριν από έναν περίπου χρόνο σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη όπου ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας δέχθηκε από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους να παραλαμβάνει χωριστά οργανικό, εφόσον οι δήμοι φέρουν ένα κιλό οργανικό το οποίο θα επεξεργάζονταν προσωρινά σε προσωρινές μεταβατικές μονάδες. Αυτό όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και μάλιστα δεν έχω λάβει και καμία σχετική απάντηση από την αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας», είπε ο ίδιος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ζήτημα με τους πόρους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 31,7 εκατομμυρίων ευρώ οι οποίοι είναι διαθέσιμοι στα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για την απόκτηση ειδικών απορριμματοφόρων, καφέ κάδων, κλαδομεταχιστών και εξυπηρέτηση πράσινων σημείων. «Δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα. Αν και έχει αναλάβει να το υλοποιήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων για λογαριασμό όλων των δήμων ακόμη δεν έχει φτάσει τίποτα σε κανέναν δήμο. Δεν μπορούμε να έχουμε κατεύθυνση, στρατηγική και τον προϋπολογισμό, αλλά να καθυστερούμε στις συνεννοήσεις, στους διαδρόμους και στην κατανόηση του προβλήματος», είπε και πρόσθεσε ότι «είμαστε απαιτητικοί στη διαλογή στην πηγή όλων των υλικών και του οργανικού».

«Η εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας προϋποθέτει συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην κατάρτιση και εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, στοχευμένη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών. Στον Δήμο Παύλου Μελά ξεκινάμε την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας πρώτα από τη σχολική κοινότητα επενδύοντας στους αυριανούς ενεργούς ευαισθητοποιημένους περιβαλλοντικά πολίτες! Η πρόσφατη βράβευση του Δήμου Παύλου Μελά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την ΚΕΔΕ δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Σάκης Λαζαρίδης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος περιβάλλοντος του δήμου.

Ο υπεύθυνος τμήματος marketing και επικοινωνίας της ΕΕΑΑ Δημήτρης Παπασωτηρίου, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της ανακύκλωσης με χαρακτηριστική περίπτωση το πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία του δήμου Παύλου Μελά, σύμφωνα με το οποίο το καθαρό υλικό που ανακτάται φτάνει στο 95%. «Είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια. Σίγουρα η κινητοποίηση, οι προσπάθειες και τα αποτελέσματα του δήμου είναι θετικά και ελπίζουμε να συνεχιστεί ακόμη καλύτερα στο επόμενο χρονικό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Παπασωτηρίου.

Ο Yvan Corbat, συντονιστής του προγράμματος Tropa Verde, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης. «Η επιτυχημένη ορθή πρακτική που εφαρμόστηκε στην πόλη Santiago de Compοstella μπορεί να επιτευχθεί και στον δήμο Παύλου Μέλα. Βασικός στόχος μας ήταν να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες, με την επιβράβευσή τους και τη φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά τους. Στην πόλη δημιουργήθηκαν 30 μικρά σημεία όπου μπορούν οι πολίτες να αποθέτουν τα υλικά τους. Ο δήμος μας δημιούργησε ένα δίκτυο καταστημάτων όπου παραλαμβάνουν οι πολίτες τα δώρα τους», είπε ο κ. Corbat.

«Η διαμόρφωση της περιβαλλοντικής συνείδησης είναι αυτό που έχει βοηθήσει τα παιδιά του Δήμου Παύλου Μελά να κατανοήσουν την ανακύκλωση», τόνισε υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μιχελάκη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.