Αλλάξτε τα κουφώματά σας με το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία από τις κυρίαρχες αιτίες της ενεργειακής σπατάλης στα παλαιότερα κτήρια είναι τα κουφώματά τους, τα οποία στο πλαίσιο του επικείμενου νέου κύκλου του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» δίνεται η δυνατότητα να αντικατασταθούν με επιδότηση.

Τα κτήρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα κτήρια στην χώρα μας είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας επί πολλές δεκαετίες.

Τα παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα είναι ένας από τους λόγους για την «φτωχή» ενεργειακή απόδοση τους.

Ποια είναι όμως τα υπέρ και τα κατά των κυρίαρχων προσφερόμενων λύσεων αλλαγής των κουφωμάτων μίας κατοικίας;

Τα κουφώματα αλουμινίου παρουσιάζουν αντοχή στο χρόνο, καθώς κατασκευάζονται από ανθεκτικά υλικά.

Επιπλέον, το αλουμίνιο είναι ένα ευέλικτο υλικό, που μπορεί να διαμορφωθεί σε διάφορα σχέδια και χρώματα, έχει περιορισμένες απαιτήσεις συντήρησης, σχεδόν απεριόριστο χρόνο ζωής και υψηλή αισθητική.

Τα μειονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι ότι είναι πιο ακριβά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα από PVC (συνθετικά), χρειάζονται οπωσδήποτε θερμοδιακοπή για να είναι θερμικά αποδοτικά, ενώ είναι σχετικά ευαίσθητα στην διάβρωση σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Η θερμοδιακοπή είναι ένα κομμάτι πολυαμίδιο (ένα είδος PVC) που τοποθετείται μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού προφίλ αλουμινίου, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και μειώνει δραστικά την θερμική διαπερατότητα του κουφώματος. Το πολυαμίδιο είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό, το οποίο εκτός από την πολύ μικρή αγωγιμότητα διαθέτει και υψηλή σκληρότητα, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη στιβαρότητα και ανθεκτικότητα των κουφωμάτων.

Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα των συνθετικών κουφωμάτων (PVC), έχουν χαμηλότερο κόστος (σε σχέση με το αλουμίνιο και το ξύλο), αυξημένη θερμομονωτική ικανότητα, καθώς το πλαστικό είναι κακός αγωγός της θερμότητας, προσφέρουν καλή ηχομόνωση, είναι κατάλληλα για παραθαλάσσιες περιοχές και έχουν ελάχιστο κόστος συντήρησης και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Στα μειονεκτήματα τους περιλαμβάνεται το γεγονός ότι δεν μπορούν να βαφούν (είναι διαθέσιμα σε λευκό χρώματα και σε ορισμένα ακόμη βασικά χρώματα), η χρήση τους είναι αμφισβητούμενη για περίπλοκα ανοίγματα, ενώ εάν δεν είναι πιστοποιημένα μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα αποχρωματισμού.

Μία ακόμη λύση για την αντικατάσταση των κουφωμάτων είναι και τα ξύλινα, τα οποία κατασκευάζονται από υλικό φιλικό στο περιβάλλον, έχουν μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα, καλή ηχομόνωση και εξαιρετική αισθητική.

Όμως έχουν το υψηλότερο κόστος, σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες κουφωμάτων, είναι ευάλωτα στους εξωτερικούς παράγοντες και στις κλιματολογικές συνθήκες και για αυτό χρειάζονται συντήρηση κάθε 3-5 χρόνια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση