Αλλαγές σε διαγωνισμούς και όρους σύνδεσης νέων φωτοβολταϊκών ζητεί ο ΣΠΕΦ

Με δύο χωριστές επιστολές προς ΡΑΕ και ΔΕΔΔΗΕ και κοινοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) διατυπώνει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ισχύοντος πλαισίου αφενός των μειοδοτικών διαγωνισμών για νέα φωτοβολταϊκά έργα όσο και της διαδικασίας έκδοσης όρων σύνδεσης από ΔΕΔΔΗΕ για αυτά.

Επιγραμματικά, ο Σύνδεσμος με γνώμονα την άρση των στρεβλώσεων που παρατηρήθηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό του περασμένου Ιουλίου ζητάει από την ΡΑΕ:

- Τη θέσπιση πλαφόν 2 MW στην συνολική ισχύ με την οποία δύναται να συμμετέχει έκαστος συμμετέχων μαζί και οι συνδεδεμένες εταιρείες του συνολικά που κατέρχονται στον κάθε διαγωνισμό της Κατηγορίας Ι. Έτσι ακόμη και αν συνεχίσουν οι κατατμήσεις ή αν γίνονται με τέτοιο τρόπο που δεν μπορούν νομικά να εντοπιστούν και να αποκλεισθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ που εκδίδει τους Όρους Σύνδεσης, δεν θα μπορούν να σαρώνουν τον διαγωνισμό και τον ανταγωνισμό σε βάρος των μικρομεσαίων.

Εξυπακούεται πως η θέσπιση του πλαφόν δεν απαλλάσσει τον ΔΕΔΔΗΕ από κάθε προσπάθεια και επιμέλεια που οφείλει να καταβάλει για την ανάσχεση του φαινομένου των υπαίτιων κατατμήσεων μεγάλων έργων σε μικρά.

- Αν η ΡΑΕ προτίθεται να εφαρμόσει την λογική των συνεχών χρονικών παρατάσεων του διαγωνισμού μέχρι την επίτευξη ισορροπίας όπως στα ΝΟΜΕ, δηλαδή παύσης εντολών από πλευράς διαγωνιζομένων για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε θα πρέπει είτε να αρθεί ο κανόνας υποχρεωτικής υπερκάλυψης όπως συμβαίνει στα ΝΟΜΕ, είτε τέλος πάντων να περιοριστεί δραστικά στο λ.χ. 1,10-1,20 από 1,75 σήμερα. Άλλως το πλαίσιο θα είναι αφύσικα εξουθενωτικό για τις επενδύσεις ΑΠΕ. Ο ΣΠΕΦ ωστόσο παραμένει αντίθετος στις χρονικές παρατάσεις των διαγωνισμών.

- Προτείνεται να καταργηθεί ο κανόνας του 1%, δηλαδή ο κάθε νέος διαγωνισμός να ξεκινάει σε τιμή 1% χαμηλότερη από την υψηλότερη κατακυρωθείσα τιμή του προηγούμενου και να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα σε κάθε νέο διαγωνισμό.

Από τον ΔΕΔΔΗΕ ο ΣΠΕΦ ζητεί:

- Να λάβει υπόψη του την νέα τροπολογία του άρθρου 53 του ν. 4546/2018 και να μην θέτει εκ προοιμίου πλέον ρητό χρονοδιάγραμμα ισχύος των εκάστοτε οριστικών Όρων Σύνδεσης με εγγυητική και έως την σύναψη της Σύμβασης Σύνδεσης. Οι Όροι Σύνδεσης με εγγυητική και χωρίς να συναφθεί Σύμβαση Σύνδεσης πρέπει να ισχύουν για μέχρι τρεις συνεχόμενους μειοδοτικούς διαγωνισμούς ΡΑΕ που θα ακολουθήσουν (εξαιρουμένων των μικτών) όπως δίνει πλέον ο ν. 4546 το δικαίωμα στους επενδυτές για να υπαναχωρήσουν αν επιθυμούν της επένδυσης τους και να λάβουν αζημίως πίσω τις εγγυητικές επιστολές που κατέθεσαν στον διαχειριστή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση