Αλλαγή κουφωμάτων μέσω του «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον»

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄Οίκον» στα παλαιά κτήρια και διαμερίσματα αφορά στα κουφώματα.

Στην Ευρώπη, ο κτηριακός τομέας ευθύνεται για το 42% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας (η ενέργεια αυτή καταναλώνεται για την θέρμανση, τον κλιματισμό, τον φωτισμό, το μαγείρεμα και τις λοιπές χρήσεις στα κτήρια), η οποία προκαλεί περίπου το 50% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και το 35% όλων των εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια σημαίνει βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, βελτίωση των συνθηκών άνεσης στους χώρους κατοικίας και εργασίας άρα και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Μία μεγάλη πηγή διαρροής ενέργειας προς το περιβάλλον προέρχεται από τα τζάμια και τα κουφώματα.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι εάν τα παλαιότερα τζάμια αντικατασταθούν με διπλά τζάμια επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης κατά 32%, ενώ με ταυτόχρονη μόνωση και των εξωτερικών τοίχων η εξοικονόμηση φτάνει στο 50%.

Σχετικά με την θέρμανση ενός διαμερίσματος, η χρήση ενός κουφώματος αλουμινίου με θερμοδιακοπή, σε σχέση με το απλό αλουμίνιο, μειώνει έως και 1/3 την απώλεια της θερμότητας από τα κουφώματα και μπορεί να μειώσει έως και 1/5 τα έξοδα θέρμανσης.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 50 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κουφωμάτων παλαιάς τεχνολογίας με μονό τζάμι, που στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να αντικατασταθούν. Αν όλα τα κουφώματα παλαιού τύπου αντικατασταθούν με νέα, σύγχρονης τεχνολογίας κουφώματα (με διπλούς υαλοπίνακες), τα οφέλη που προκύπτουν από την εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζονται σε 500 εκ. ευρώ ετησίως.

Το αλουμίνιο είναι ίσως το ιδανικότερο υλικό για την κατασκευή κουφωμάτων, καθώς συνδυάζει την υψηλή μηχανική αντοχή, την άψογη αισθητική και τεράστια διάρκεια ζωής, χωρίς να χρειάζεται σχεδόν ποτέ συντήρηση.

Γιατί να επιλέξω θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου;

Η χρήση θερμομονωτικού ή απλού συστήματος αλουμινίου έχει σχέση με δύο βασικές παραμέτρους ενός κουφώματος, την θερμομόνωση και την πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου της υγροποίησης των υδρατμών του εσωτερικού χώρου πάνω στις επιφάνειες του κουφώματος και ειδικότερα πάνω στο πλαίσιο του.

koufomata

Η χρήση θερμομονωτικού συστήματος αλουμινίου βελτιώνει την απόδοση του κουφώματος και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις.

Τι είναι τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα;

Θερμοδιακοπή στο προφίλ αλουμινίου ορίζεται η παρεμβολή μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού μέρους του προφίλ ενός υλικού, το οποίο ονομάζεται πολυαμίδιο και είναι κακός αγωγός της θερμότητας.

Το υλικό αυτό χάρη στη σύσταση του χαρακτηρίζεται από θερμικές και χημικές ανθεκτικές ιδιότητες. Αποτέλεσμα της παρεμβολής του πολυαμιδίου είναι η διακοπή της θερμογέφυρας που δημιουργείται στα δύο μέρη του μετάλλου και επιτρέπει τη μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό στο εσωτερικό και αντίστροφα.

koufomata2

Επομένως επιτυγχάνεται ο μέγιστος δυνατός περιορισμός των απωλειών θερμότητας από το αλουμίνιο.
Ο τελικός δείκτης θερμοπερατότητας ενός θερμομονωτικού κουφώματος αλουμινίου, σε συνδυασμό με ενεργειακά τζάμια, μας δίνει βέλτιστη ενεργειακή απόδοση και εξοικονόμηση ενέργειας από τα κουφώματα σε ποσοστό έως και 35%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση