Αμπέλοψις: Το αναρριχώμενο φυτό - λύση για τον καύσωνα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Οι ακραίες θερμοκρασίες κάνουν ανυπόφορη τη ζωή στις μεγαλουπόλεις και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η θερμοκρασία ολοένα και θα ανεβαίνει εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η προστασία των αστικών κέντρων από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσε να γίνει με αποτελεσματικό και φθηνό τρόπο με τη βοήθεια ενός αναρριχώμενου φυτού, της Αμπέλοψις, η οποία μειώνει ακόμη και κατά 15 βαθμούς τη θερμοκρασία σε περιόδους καύσωνα.

Η Αμπέλοψις είναι φυλλοβόλος αναρριχώμενος θάμνος γρήγορης ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει μέχρι και 10 μέτρα ύψος με τη βοήθεια των ελίκων που διαθέτει. Τα φύλλα του είναι (ανάλογα με το είδος) αδιαίρετα, τρίλοβα, συνήθως πεντάλοβα παλαμοειδή και φύονται εναλλάξ από το βλαστό με μίσχους συνήθως 1-1,5 mm, σπανίως έως 2 mm. Έχουν χρώμα πράσινο το οποίο το φθινόπωρο αλλάζει σε ένα σκούρο κόκκινο χρωματισμό. Τα άνθη του έχουν 5 πέταλα και βγαίνουν σε ταξιανθίες από τον Ιούλιο ως τον Αύγουστο. Ο καρπός του είναι ράγα με χρωματισμό πράσινο, μπλε ή μαύρο και περιέχει από 1 έως 4 σπόρους, ενώ το φυτό πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και σπόρους.

abelopsis2 (840 x 630)

Φύεται σε κάθε κλίμα, είναι ανθεκτική στο ψύχος, τη σκιά και την ατμοσφαιρική μόλυνση, αναπτύσσεται γρήγορα και είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους εδάφους. Είναι ιδανικό φυτό για περιφράξεις, για πέργκολες και για κάλυψη επιφανειών, ενώ μπορεί εύκολα να αναρριχηθεί σε τοίχους γιατί αγκιστρώνεται με έλικες που καταλήγουν σε βεντούζες.

Το φυτό είναι ευλύγιστο και έτσι ο καθένας μπορεί να το κατευθύνει όπου επιθυμεί. Σε 10 χρόνια μπορεί να καλύψει περίπου 150 τετραγωνικά μέτρα και αναρριχάται σε τοίχους, γιατί αγκιστρώνεται με έλικες που καταλήγουν σε βεντούζες.

abelopsis (840 x 611)

«Θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις πολυκατοικίες μας αλλά και τα πεζοδρόμια με το συγκεκριμένο φυτό. Με αυτόν  τον τρόπο θα είχαμε ίσκιο και δροσιά ενώ θα μπορούσαμε να μειώσουμε κατά 10-15 βαθμούς τη θερμοκρασία σε περιόδους καύσωνα, που κάνουν τη ζωή μας αφόρητη», επισήμανε στη Greenagenda.gr o Γιακουμής Αμυρσώνης, γεωπόνος από τη Σάμο, ο οποίος ασχολείται με τη προώθηση της Αμπέλοψις και καλλιεργεί εδώ και 35 χρόνια ορχιδέες.

abelopsis3 (840 x 630)

Όπως λέει ο κ. Αμυρσώνης, η Αμπέλοψις μπορεί να καλύψει μια μεγάλη επιφάνεια πολύ γρήγορα και σκεπάζει το τσιμέντο απορροφώντας τη θερμοκρασία. Σε έναν καλυμμένο τοίχο με το συγκεκριμένο φυτό, η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνούσε τους 35 βαθμούς, ενώ, αντίθετα, σε έναν ακάλυπτο τοίχο, θα έφθανε τους 50 βαθμούς Κελσίου».

Η Αμπέλοψις συναντάται σε άγρια κατάσταση σε δάση. Η τρίφυλλη στη ζούγκλα χωρών της Ασίας, ενώ η πεντάφυλλη στη Βόρεια Αμερική.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση