Ανήλικο κοριτσάκι κατάπιε αποτσίγαρο σε παραλία!

Το πρόσφατο περιστατικό με το 18μηνο κοριτσάκι που κατάπιε αποτσίγαρα σε παραλία έκανε το έργο LIFE AMMOS τραγικά επίκαιρο. Όσοι αδιαφορούσαν για τις περιβαλλοντικές και αισθητικές επιπτώσεις της παρουσίας αποτσίγαρων στις παραλίες, προφανώς δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή.

Υπό αυτό το πρίσμα γίνεται εμφατικότερη από ποτέ η ανάγκη αλλά και το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε πόσο επιβαρυμένη από απορρίμματα καπνιστών είναι η παραλία που πρόκειται να επισκεφτούμε. Η νέα εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (Ammos app) του έργου LIFE AMMOS είναι εδώ για να μας βοηθήσει να επιλέξουμε σωστά και με ασφάλεια.

Όπως είναι γνωστό το έργο LIFE AMMOS υλοποιείται σε 15 παραλίες σε όλη την Ελλάδα: Φανάρι (Δήμος Κομοτηνής), Επανομή (Δήμος Θερμαϊκού), Αγ. Ιωάννης (Δήμος Ζαγοράς- Μουρεσίου), Λούτσα/ Βράχος (Δήμος Πάργας), Καλογριά (Δήμος Δυμαίων), Βοϊδοκοιλιά (Δήμος Πύλου- Νέστορος), Πλύτρα/ Παχιά Άμμος (Δήμος Μονεμβάσιας), Βάι (Δήμος Σητείας), Γεωργιούπολη (Δήμος Αποκορώνου), Τσαμπίκα (Δήμος Ρόδου), Καρφάς (Δήμος Χίου), Αγ. Ισίδωρος (Δήμος Λέσβου), Αγ. Ιωάννης/ Μοναστήρι (Δήμος Πάρου), Περίσσα (Δήμος Θήρας) και Σχινιάς (Δήμος Μαραθώνα). Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές αλλά εκτείνεται σε όλες τις παραλίες της Ελλάδας οι οποίες φαίνονται σε χάρτη ή σε δορυφορική απεικόνιση σε μορφή σημείων, ενώ οι παραλίες που συμμετέχουν στο έργο εμφανίζονται με διαφορετική χρωματική σήμανση.

Ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί να δει τις παραλίες της χώρας σε μορφή λίστας στην οποία μπορεί να περιηγηθεί και να επιλέξει την παραλία που τον ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, μπορεί να δει την αξιολόγηση που έχει λάβει η παραλία της επιλογής του μέχρι τη στιγμή αυτή, σε σχέση με τα απορρίμματα καπνιστών από οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεται. Όταν βρεθεί στην παραλία ως λουόμενος, η εφαρμογή το «καταλαβαίνει» και του δίνει τη δυνατότητα να την αξιολογήσει ποιοτικά (γενική αίσθηση καθαριότητας) και ποσοτικά (αριθμός αποτσίγαρων ανά τετραγωνικό μέτρο).

Η συγκεκριμένη εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (Ammos app) δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να βαθμολογήσει την παραλία που βρίσκεται ως προς την παρουσία απορριμμάτων καπνιστών και να κοινοποιήσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι η πληροφορία διαχέεται σε ευρύτερο αριθμό ατόμων και ενημερώνονται για τη «βαθμολογία» που πήρε η εκάστοτε παραλία και ενημερώνονται σχετικά χρήστες των μέσων κοινής δικτύωσης ακόμα κι αν δεν έχουν κατεβάσει οι ίδιοι τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους.
Τέλος, στην εφαρμογή δίνονται πληροφορίες για το έργο, τους συμμετέχοντες σε αυτό και για τις παραλίες ενδιαφέροντος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!