Αναθεώρηση των κανόνων εξοικονόμησης ενέργειας κτηρίων στην ΕΕ

Πιο πράσινα και πιο έξυπνα τα σπίτια του μέλλοντος  θα πρέπει να είναι από την 1η Ιανουαρίου 2021 όλα τα νέα κτήρια στην ΕΕ. Βάσει των ισχυόντων κανόνων, θα πρέπει να καταναλώνουν μηδενική ή πολύ χαμηλή ποσότητα ενέργειας για τη θέρμανση, την ψύξη και το ζεστό νερό.

Υπέρ της αναθεώρησης των κανόνων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο ψηφίζουν οι ευρωβουλευτές, στην Ολομέλεια του Απριλίου.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

-Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ετοιμάσουν εθνικές μακροπρόθεσμες στρατηγικές υπέρ της ανακαίνισης κτηρίων

- Στόχος είναι η κατασκευή κτηρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας έως το 2050.

-Η προώθηση της χρήσης έξυπνων τεχνολογιών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης

-Η εισαγωγή σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους χώρους στάθμευσης νέων κτηρίων

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων μειώνει όχι μόνο τα έξοδα θέρμανσης αλλά και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι νέοι κανόνες προβλέπουν επίσης την ενεργειακή πιστοποίηση των κτηρίων έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες ή οι ενοικιαστές να έχουν τη δυνατότητα να συγκρίνουν και να αξιολογούν την ενεργειακή απόδοσή του.

«Έχουμε δώσει στα κράτη-μέλη την εργαλειοθήκη που τους επιτρέπει να κάνουν τα σπίτια και τα διαμερίσματα τους ενεργειακά επαρκή για το μέλλον», αναφέρει ο εισηγητής Bendt Bendtsen (ΕΛΚ, Δανία).

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων μειώνει όχι μόνο τα έξοδα θέρμανσης αλλά και τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

  • 40% της ενέργειας που καταναλώνεται  στην ΕΕ χρησιμοποιείται  για τη θέρμανση και την ψύξη των κτηρίων
  • 75%  των κτηρίων είναι ενεργειακά ανεπαρκή

Η έγκριση της άτυπης συμφωνίας μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην Επιτροπή Ενέργειας  τον περασμένο Μάρτιο άνοιξε το δρόμο για την τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Απριλίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.