Αναπτυξιακή πλατφόρμα για την αγροδιατροφή στα μικρά Κυκλαδονήσια

Η προώθηση των τοπικών αγροδιατροφικών προιόντων και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί τον κεντρικό στόχο της δημιουργίας μίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας σχετικών δράσεων, την οποία σχεδίασε η Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων.

Στην πλατφόρμα αυτή συμμετέχουν οι παραγωγικοί φορείς και η αυτοδιοίκηση, ενώ η υλοποίηση των προτάσεων που την συνθέτουν αποτέλεσε καρπό διαβουλεύσεων και ζυμώσεων.

Με κεντρικό σύνθημα «Πρωτογενής Τομέας Μοχλός Ανάπτυξης για τα Μικρά Κυκλαδονήσια», η πλατφόρμα και όσες ενέργειες περιλαμβάνει στοχεύουν στην αναζωογόνηση των μικρών Κυκλαδονήσων, μέσω της γεωργίας, της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας.

Η ανάπτυξη αυτών των παραγωγικών τομέων θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επιστροφή των νέων στα νησιά και στην αποτροπή της ερημοποίησης των νησιωτικών περιοχών.

Ακόμη, θα δοθεί η δυνατότητα για διατήρηση της παραδοσιακής γαστρονομίας και των τοπικών εθίμων, ενώ όλες αυτές οι δράσεις μπορούν να οδηγήσουν στην χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου ακόμη περισσότερο.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά σε δύο νησιά στα οποία θα γίνει κτηνοτροφικό πάρκο, τυροκομείο, συσκευαστήριο, δομές παραγωγής ζωοτροφών με τη χρήση υδροπονίας, πλωτό σφαγείο και προικοδότηση σε κάθε νησί 500 κεφαλιών ζώων.

Οι καλλιέργειες θα επικεντρώσουν στο φραγκόσυκο, στην κάπαρη και στο λαθούρι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων, κ. Πασχάλη Συρίγο, το σχετικό πρόγραμμα, που θα τρέξει στα μικρά Κυκλαδονήσια, είναι από εθνικούς πόρους και θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι το Πάσχα θα έχουν επιλεγεί τα δύο πρώτα νησιά, στα οποία θα «τρέξουν» πιλοτικές δράσεις.

Greenagenda.gr newsroom

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση