Ανασχεδιασμό των γηρασμένων τμημάτων των πόλεων θέλει το ΥΠΕΝ

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη είχε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς με βασικό θέμα την επεξεργασία νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη δυνατότητα ανασχεδιασμού και αστικών αναπλάσεων μέσω τολμηρών παρεμβάσεων στα τμήματα των πόλεων που γηράσκουν. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής του Υπουργείου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του, είναι να επανασχεδιαστούν οι περιοχές των πόλεων και κυρίως των μεγάλων πόλεων οι οποίες υποβαθμίζονται και ερημώνουν, ενώ τα κτήρια σε αυτές δεν έχουν την απαιτούμενη αντοχή καθώς έχουν κτιστεί με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό και επιπλέον η αντοχή του οπλισμένου σκυροδέματος μειώνεται μετά τα 40 – 50 χρόνια ζωής.

Περαιτέρω, με την εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία, συνεχίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιχειρείται η αύξηση του πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων, η βελτίωση του ισοζυγίου πρασίνου ανά κάτοικο, με δυναμικές παρεμβάσεις ακόμη και με δυνατότητα κατεδάφισης μέρους ή ολόκληρων προβληματικών οικοδομικών τετραγώνων, ώστε οι πόλεις μας γίνουν ανθρώπινες, να βελτιωθεί η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και να αντιμετωπιστούν τα έντονα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που γίνονται όλο και περισσότερο συχνά.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης άλλα βασικά σημεία και στόχοι της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου όπως η αισθητική αναβάθμιση των γειτονιών κ.λ.π.

Ο Δήμαρχος, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία και θα συμμετέχει εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων στη σχετική επιτροπή.

Τέλος, ο υφυπουργός τόνισε στον Δήμαρχο Αθηναίων τη βούληση του Υπουργείου για γρήγορη υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών. «Είναι γεγονός ότι αν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες για να αλλάξουμε τους όρους οι πόλεις μας και κυρίως τα γηρασμένα κέντρα τους θα ξαναδομηθούν με τα ίδια προβλήματα, δηλαδή χωρίς επαρκείς κοινόχρηστους χώρους, χωρίς πράσινο και θα εξακολουθήσουν να είναι δυσλειτουργικές, ανθυγιεινές και αντιαισθητικές για τον πολίτη», καταλήγει το ΥΠΕΝ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση