Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Αλβανία- Κάηκαν σπίτια σε μειονοτικά χωριά

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται 10 χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Συγκεκριμένα στους δήμους Δρόπολης και Φοινίκης ήδη έχουν καεί δύο σπίτια, δύο ναοί και μία αποθήκη, κινδύνευσε η ζωή τριών ηλικιωμένων. Στις φλόγες έχει παραδοθεί ένα μεγάλο κομμάτι του φυσικού πάρκου «Γαλάζιο Μάτι».

Οι πυρκαγιές έχουν φτάσει στα χωριά Φράστανη, Λιούγκαρη, Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι. Τα χωριά Πετσά, Μουζίνα και Καρδικάκι απειλούνται άμεσα. Το μέτωπο της πυρκαγιάς οδεύει προς τη Δρόβιανη.

Οι δήμαρχοι των δύο δήμων ζήτησαν τη βοήθεια της Ελλάδας, καθώς οι τοπικές δυνάμεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο 7 χλμ. που μαίνεται ανεξέλεγκτο. Στο αίτημα για βοήθεια στην Αλβανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες πυρκαγιές στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, ανταποκρίθηκε άμεσα η ελληνική κυβέρνηση.

Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ, συμμετέχουν  στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών γύρω από τα χωριά Γεωργουτσάτες, Χουλιαράτες, Γράψη, Δρόβιανη, και Φραστάνη.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας«Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για βοήθεια στα βορειοηπειρωτικά χωριά, όπως κάνουμε πάντα όπου μας ζητείται. Και πριν από λίγες μέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Αλβανίας για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές, αλλά τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς οι πυρκαγιές είναι κοντά στα ελληνικά σύνορα και στα χωριά της μειονότητας που πάντα στηρίζουμε. Στέλνουμε ό,τι καλύτερο έχουμε για να συνδράμουμε ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε κινητοποιήσει στις 4 Αυγούστου πάλι δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ύστερα από αίτημα για βοήθεια από την Αλβανία για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών που ξέσπασαν στη γειτονική χώρα

Πηγή: ΕΡΤ

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.