Ανησυχία για τα αποθέματα νερού

Το  2050  εκτιμάται  ότι το  2/3 των  χωρών  θα  αντιμετωπίσει   σημαντικό έλλειμμα  στα αποθέματα νερού  για αυτό  θα  πρέπει  να  προχωρήσουν οι κυβερνήσεις περισσότερων χωρών  σε  νέες  πρακτικές  όπως  η επαναχρησιμοποίηση  οικιακών  λυμάτων, η παραγωγή  ενέργειας από υγρά απόβλητα αλλά και να  εφαρμοστεί  ο τεχνητός εμπλουτισμός. Αυτά θα  μπορούσαν να είναι  μερικά  από τα άμεσα  μέτρα που θα  πρέπει να  ληφθούν  και στην Ελλάδα.Τα ενδιαφέροντα  αυτά   θέματα  που θα  μας απασχολήσουν στο μέλλον βρέθηκαν  στην ατζέντα  των  ομιλητών  της διημερίδας  που  έγινε από την πρωτοβουλία «Συμμαχία για το νερό».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, το Δίκτυο ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ και η Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος ΧΑΙΝΡΙΧ ΜΠΕΛ στην Ελλάδα. Η διημερίδα της Θεσσαλονίκης είχε  ως στόχο την ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης του νερού, καθώς και τη μεταφορά διαθέσιμης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας διαχείρισης, με έμφαση σε θέματα εξοικονόμησης και αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών νερού (επαναχρησιμοποίησης, συλλογής βρόχινου νερού, κ.λπ.).

Ανάμεσα σε άλλα, τέθηκαν προς συζήτηση οι πολιτικές διαχείρισης του νερού (δημόσιος – ιδιωτικός χαρακτήρας, η τιμολόγηση ως εργαλείο διαχείρισης, η διαχείριση της ζήτησης, το μη τιμολογούμενο νερό), η αξιοποίηση μη συμβατικών υδατικών πόρων, η διασύνδεση του νερού με την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και προτάσεις διαμόρφωσης υδατικής συνείδησης στους πολίτες.

Ο Δρ. Βασίλης Διαμαντής,  από το  τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης  μίλησε για την αξιοποίηση γκρίζων νερών για δημόσια κτίρια και αστικών λυμάτων για άρδευση δημόσιων χώρων.Στην αρχή της εισήγησης του επεσήμανε  ότι «πιο φιλικές, πιο πράσινες θα πρέπει να γίνουν  στο μέλλον οι  πόλεις,  για αυτό    χρειαζόμαστε το πολύτιμο  νερό». Από την ανεπάρκεια του νερού, στην Κύπρο ξοδεύτηκαν το 2008  πολλά   εκατομμύρια ευρώ για μεταφορά νερού, το ίδιο  και  στη Βαρκελώνη  με κόστος   της μεταφοράς νερού στα  30 ευρω το κυβικό μέτρο. Μεγάλα χρηματικά ποσά ξοδεύονται εδώ και δεκαετίες  και στην νησιωτική  Ελλάδα. Η επεξεργασία  αστικών  λυμάτων  για την κάλυψη αναγκών  σε νερό είναι  πιο  φθηνή   λύση και  δεν ξεπερνά το 1 ευρώ.«Στο Κουβέιτ  κάνουνεπαναχρησιμοποίηση λυμάτων,  στην Σιγκαπούρη γίνεται    ανακύκλωση  και  αφαλάτωση, το ίδιο  στις δυτικές ακτές του Βελγίου  με την ανακύκλωση των αστικών λυμάτων. Ακόμη,  υπάρχουν και πρακτικές όπως  η αξιοποίηση του βρόχινου  νερού και  η ανακύκλωση των γκρίζων νερών . Με την  συλλογή τους   και την  επαναχρησιμοποίηση  τους με ειδικό εξοπλισμό   θα  επιτυγχάναμε εξοικονόμηση  έως 30%» τόνισε ο κ. Διαμαντής.

Παραγωγή   ενέργειας από υγρά απόβλητα

Στην  Κίνα  περισσότεροι από 27 εκατομμύρια  οικιακοί χωνευτές εκλύουν  μεθάνιο   το οποίο  αξιοποιείται   για την παραγωγή  ενέργειας  και  έτσι καλύπτονται οι  ενεργειακές ανάγκες   των νοικοκυριών. Στην Ιαπωνία η   ανακύκλωση   γίνεται  από το 1960. Η επαναχρησιμοποίηση   των λυμάτων είναι  μια  οικονομική λύση  και  με αυτήν την μέθοδο οι Ιάπωνες  προστατεύουν το περιβάλλον καθώς σε περίπτωση σεισμού   θα   αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της  καθαριότητας .

Ο Ανδρέας Αγγελάκης, Πολιτικός Μηχανικός, Τεχνικός Σύμβουλος ΕΔΕΥΑ μίλησε για την αστική χρήση μη συμβατικών υδατικών πόρων. Έχουμε διαθεσιμότητα  νερού στην Ελλάδα   2,5  φορές  περισσότερη  από την Γερμανία. Απαιτούνται   όμως μικρά έργα προσαρμοσμένα στο  συγκεκριμένο περιβάλλον της κάθε  περιοχής. «Το 2050 προβλέπεται  ότι  στο 2/3 των  χωρών   θα παρατηρηθεί  σημαντικό  έλλειμμα    στη διάθεση νερού» ανέφερε  ο κ. Αγγελάκης.

-Με  την   επαναχρησιμοποίηση  υγρών αποβλήτων σε πόλεις  του εξωτερικού γίνεται άρδευση  χώρων πρασίνου.Στο Τόκιο της Ιαπωνίας  ο βιολογικός καθαρισμός  λειτουργεί  μέσα στην πόλη. Με την ανακύκλωση  του νερού  λειτουργεί  δίκτυο  δασοπυρόσβεσης  από ΔΕΥΑ Χαλκίδας.

Οι  απώλειες  νερού και  το κακώς συντηρημένο δίκτυο  είναι  ο μεγαλύτερος καταναλωτής συμφώνησαν διακεκριμένοι έλληνες επιστήμονες, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης σε Ελλάδα και Γερμανία  αλλά και μέλη  περιβαλλοντικών   οργανώσεων από τις δύο  χώρες οι οποίοι   παρουσίασαν  τις σημαντικές   εισηγήσεις τους  για  τη σωστή  διαχείριση  του νερό. Οι ξένοι καλεσμένοι της διημερίδας ήρθαν  από  το Βερολίνο και  το Αννόβερο. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι Δήμων και ΔΕΥΑ, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, καθώς και εκπρόσωποι Γερμανικών φορέων που έχουν εξειδίκευση και εμπειρία στα επιμέρους θέματα της πρωτοβουλίας.

Η  Greenagenda  παρακολούθησε  τις  εισηγήσεις των ομιλητών  κατά τη διάρκεια της  πρώτης ημέρας. Την έναρξη   της εκδήλωσης κήρυξε ο  δήμαρχος Κοζάνης  και αντιπρόεδρος του Δικτύου Πράσινων Ελληνικών Πόλεων Λάζαρος  Μαλούτας. Αναφερόμενος στις Δημοτικές  Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης  τόνισε ότι  αποτελούν χρήσιμα  εργαλεία διαχείρισης του νερού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  ο  εντοπισμός του χρωμίου σε νερό που υδροδοτούσε   για δεκαετίες κατοικημένες περιοχές της Κοζάνης.

Στη συνέχεια  το λόγο πήρε  η Όλγα Δρόσου, Διευθύντρια   της Αντιπροσωπείας HBS στην Ελλάδα  η οποία  τόνισε την ανάγκη να βελτιωθεί η διαχείριση του νερού.  Ακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων, πανεπιστημιακοί και εμπειρογνώμονες οι οποίοι αναφέρθηκαν στις  τεχνικές  αξιοποίησης υδάτινων  πόρων, την βελτίωση  αλλά και την ορθή  κατανάλωση του νερού.Ο πρόεδρος  της  ΔΕΥΑ Καστοριάς Γιωργος Πετκανάς  αναφέρθηκε  αρχικά  στις πρωτοβουλίες και δράσεις  των ΔΕΥΑ. Ως εκπρόσωπος της ΕΔΕΥΑ τάχθηκε  κατά της  εκχώρησης  της δημόσιας περιουσίας   σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ωστόσο τόνισε την ανάγκη να  γίνει  εξορθολογισμός   και  η οικονομική εξυγίανση τους .

Ο Βαγγελης Κουκιάσας Πρόεδρος ΔΣ. Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ  SOS  ζήτησε την μεγαλύτερη συμμετοχή  στην «συμμαχία για το νερό» τονίζοντας ότι  είναι ευθύνη των  πολιτών.

Στην εισήγηση  του  ο Επ. Καθηγητής Βασίλειος Κανακούδης, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Παν/μιο Θεσσαλίας αναφέρθηκε   στο  πρόγραμμα  water loss  και  συγκεκριμένα   στη  διαχείριση απωλειών,  την  εξοικονόμηση  νερού  ενώ  έκανε λόγο  για την ανάγκη  της  δίκαιης  τιμολόγησης νερού ώστε  τις απώλειες στο δίκτυο να  μην της   πληρώνει ο καταναλωτής. «Οι  πραγματικές απώλειες   σε  χαμένο νερο- χρήμα- ενέργεια  είναι  σημαντικές. Ένα σωστό δίκτυο  υδροδότησης  θα  παρείχε νερό   σε περισσότερο πληθυσμό  έως  25%».

-Ενεργός έλεγχος διαρροών

«Ένα  από τα  μέτρα  που πρέπει να  λαμβάνουμε  είναι η διαχείριση
της  πίεσης  του νερού  που χάνεται  κατά τη διάρκεια   της νύχτας. Η ταχύτητα των  επισκευών  και  η ποιότητα  συμβάλουν  στη  σωστή διαχείριση».

-Διαχείριση των   αγωγών  και δικτύου

«Σε  15 μεγάλες  και μεσαίες πόλεις μετά από έρευνες προέκυψε ότι   ο μεγαλύτερος καταναλωτής  του δικτύου είναι οι   απώλειες νερού  και συντήρηση  του δικτύου.  Η κατανόηση του δικτύου  μέσω της   τηλεμετριας παρέχει  σημαντικά  δεδομένα όπως η αναγνώριση προβλημάτων
και κατανόηση των αιτιών. Να  κατανοήσουμε την αποδοτικότητα στη χρήση του νερού , να μπορoύμε  να το χρησιμοποιήσουμε για να μην το  χάνουμε».

-Τιμολόγηση  νερού

Το νερό  είναι  ένα  Κοινωνικό  αγαθό αλλά χρειάζεται και  σύνεση.   Όταν αποκτήσει μια τιμή  που να σκεπτόμαστε  τι  σημαίνει  να  μην  δουλεύει το καζανάκι  θα γίνουμε  σωστοί καταναλωτές.

Ο Καθηγητής Ιωάννης Διαμαντής Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης αναφέρθηκε  στον τεχνητό  εμπλουτισμό  υπόγειων υδάτων για την αποθήκευση και
επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Μίλησε για τον τεχνητό εμπλουτισμό γιατί χρειάζεται  μια συνδυασμένη  χρήση  επιφανειακών  και υπόγειων νερών. Από  τις έρευνες  έχει   διαπιστωθεί η   διείσδυση  της θάλασσας ανατολικά του Νέστου  στα  υπόγεια νερά  της  περιοχής. Οι  νέοι  αποθηκευτικοί   χώροι μέσα   από  τον τεχνητό   εμπλουτισμό θα  μπορούσαν να δώσουν   σημαντικές  λύσεις. Η αλόγιστη χρήση νερού και οι κακές  παρεμβάσεις   μειώνουν  τα  αποθέματα ενώ η κατανάλωση αυξάνεται  7% ετησίως.  Στην  Ελλάδα  το 88 %  του νερού  χρησιμοποιείται  στην  γεωργία ενώ στην  Δράμα  υπολογίστηκε   στο  95%!

Gerd Wach , επικεφαλής οργάνωσης BUND , Ανόβερο Συσκευές μείωσης νερού: εφαρμογές και αποδοτικότητα & Δημόσιες
τουαλέτες χωρίς χρήση νερού.

Συσκευές μείωσης νερού

Μίλησε για τις συσκευές   νερού στα  νοικοκυριά και  την  αποτελεσματικότητα τους στη μείωση  της κατανάλωσης  νερού.

Κατά μέσο  όρο η ημερήσια κατανάλωση  νερού ανά  άτομο είναι  125  λίτρα. Για την προσωπική υγιεινή καταναλώνεται το 60%  της συνολικής ποσότητας  ενώ   5 λίτρα  για να την  πόση.

Δυνατότητες για τη σωστή διαχείριση   νερού στα  νοικοκυριά Καλή λειτουργία του υδρόμετρου με τον  μετρητή της κατανάλωσης καταφέρνουμε να κάνουμε εξοικονόμηση ενώ υπάρχει  το  κίνητρο ο ένας με τον άλλον γείτονα να συναγωνίζονται στην εξοικονόμηση συνεπώς είναι  ένα  αποτελεσματικός τρόπος ορατός στον καταναλωτή.

Όταν πλένουμε  τα χέρια μας στον νιπτήρα  να μην τρέχουν πολλα λίτρα νερού για αυτό   υπάρχει  η βρύση που ρυθμίζει  τη  ροή του . Ετσι καταφέρνουμε να μειώσουμε την  κατανάλωση του νερού έως και 50%.Στα  καζανάκια της  τουαλέτας  ξοδεύονται περίπου  6 λίτρα  νερού  ανά πάτημα,  με έναν διακόπτη τον  οποίο πατάμε  καταναλώνεται  περίπου η μισή ποσότητα 2 με  3 λίτρα  νερού. Απαιτείται  μια μεταλλική ράβδος μέσα στο καζανάκι  επιτρέπει  τη ροή του νερού  όσο  ο χρήστης έχει  πατημένο  και όταν το αφήσει σταματά  η ροη του νερού.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!