Ανησυχία επιστημόνων για περιβαλλοντικές συνέπειες από τη τήξη των παγετώνων της Ανταρκτικής

Σοβαρές ανησυχίες εκφράζουν οι επιστήμονες από την επιτάχυνση της τήξης των παγετώνων της Ανταρκτικής λόγω της κλιματικής αλλαγής και μάλιστα προειδοποιούν για παγκόσμιες συνέπειες.

Με βάση δορυφορικές μετρήσεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μέσα σε μόλις έξι χρόνια, ο ρυθμός απώλειας των πάγων κοντά στον κολοσσιαίο παγετώνα Θουέιτς έχει διπλασιαστεί. Η τήξη μπορεί να επιταχύνει δραματικά την άνοδο της στάθμης της θάλασσας σε όλο τον κόσμο.

Για την έρευνα του, μέρος του στρώματος πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής το Βρετανικό Συμβούλιο Έρευνας Φυσικού Περιβάλλοντος (NERC) και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) θα δαπανήσουν 25 εκατομμύρια δολάρια. Η χρηματοδότηση των δύο ερευνητικών ιδρυμάτων προβλέπει αρχικά την μοντελοποίηση της περιοχής γύρω από τον παγετώνα και τη Θάλασσα Αμούνδσεν και κατόπιν την πραγματοποίηση επιτόπιας έρευνας από το 2019 και για διάστημα πέντε ετών.

Αν το στρώμα πάγου λιώσει, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας μπορεί να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 2,75 μέτρα.«Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη μελλοντική ταχεία άνοδο της στάθμης της θάλασσας έρχεται τώρα από παγετώνα Θουέιτς», αναφέρει η ανακοίνωση του NERC.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι αν λιώσουν τόσο ο παγετώνας Θουέιτς όσο και ο γειτονικός παγετώνας της νήσου Πάιν, άλλοι παγετώνες στην περιοχή θα ακολουθήσουν σύντομα. Ο παγετώνας Θουέιτς βρίσκεται ήδη σε μια ασταθή θέση, καθώς η βάση του βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, όπου τα θερμότερα νερά μπορούν να διαβρώσουν τον παγετώνα.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τη Δυτική Ανταρκτική εδώ και δεκαετίες. Το 1968, το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής χαρακτηρίστηκε για πρώτη «ασταθές», και το 1981 διαπιστώθηκε η επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή της Θάλασσας του Αμούνδσεν.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση