Ανησυχητική μείωση των παγετώνων στο Έβερεστ

Οι παγετώνες στο όρος Έβερεστ έχουν μειωθεί κατά 28 τοις εκατό τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χουνάν. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα τόσο μέσω δορυφόρων όσο και μέσω επιτόπιων αξιολογήσεων. Εκτός από τη συρρίκνωση των παγετώνων, η έκθεση αναφέρει ότι το Έβερεστ σημειώνει επίσης υψηλότερες θερμοκρασίες τα τελευταία 50 χρόνια.

Σήμερα, το φυσικό καταφύγιο του βουνού διαθέτει περίπου 1.476 παγετώνες, οι οποίοι καλύπτουν 2.030 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι συνέπειες της συρρίκνωσης των παγετώνων περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ευρέων παγωμένων λιμνών και υψηλότερα επίπεδα ποταμών, αναφέρει η έρευνα.Για παράδειγμα, η τηλεπισκόπηση έδειξε ότι το μέγεθος της παγωμένης λίμνης στο φυσικό καταφύγιο του βουνού αυξήθηκε από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 1990 σε 114 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2013. Το όρος Έβερεστ βρίσκεται μεταξύ του Νεπάλ και της Κίνας, και με ύψος 8.844 μέτρα είναι το υψηλότερο βουνό του κόσμου. Μεγάλα ποτάμια της Ασίας, όπως ο Γάγγης και ο Βραχμαπούτρα, πηγάζουν από το βουνό.

 Νωρίτερα αυτό το έτος, διεθνείς εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι οι 5.500 παγετώνες στην περιοχή Χίντου-Κους των Ιμαλαΐων ενδέχεται να μειωθούν κατά 70 έως 99 τοις εκατό έως το 2100. Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται οι υψηλότερες κορυφές του κόσμου.Εάν η προβλεπόμενη πτώση των παγετώνων συνεχιστεί, τότε μπορούν επίσης να επηρεαστούν η γεωργία και η παροχή υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση