Ανοίγει μόνο για τα πυρηνόκαρπα το Κομφούζιο

Τον δρόμο για την έκδοση της προκήρυξης, μέχρι το τέλος Μαΐου -όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων- ανοίγει η δημοσίευση της απόφασης για τη δράση Κομφούζιο στο ΦΕΚ.

Το νέο πρόγραμμα, σύμφωνα με το Agronews.gr, θα τρέξει με πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων το 2017 και ενίσχυση στα 38,7 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής και στα 45,4 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα επόμενα τρία έτη.

Τα ύψη ενίσχυσης ανέρχονται σε 38,7 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής και στα 45,4 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα επόμενα τρία έτη εφαρμογής.Τα ύψη ενίσχυσης ανέρχονται σε 38,7 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής και στα 45,4 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα επόμενα τρία έτη εφαρμογής.

Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί καλούνται να συμπληρώσουν τον κωδικό παράλληλης δράσης στα αγροτεμάχιά τους με τις επιλέξιμες καλλιέργειες στο ΟΣΔΕ, ώστε να μπορέσουν να κάνουν αίτηση στην ερχόμενη πρόσκληση.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, η δράση Κομφούζιο αφορά όσους έχουν ροδακινιές, βερικοκιές και νεκταρίνια, ενώ δικαιούχοι είναι γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια).

Σημειωτέον ότι για υποψήφιο που υποβάλλει αίτηση στήριξης για το ίδιο αγροτεμάχιο και στη δέσμευση Γ «Χλωρά λίπανση με φυτά εδαφοκάλυψης στις δενδροκαλλιέργειες που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% της αρδεύσιμης έκτασης» των νιτρικών, η ενίσχυση συνδυαστικά υπερβαίνει τα 90 ευρώ το στρέμμα το έτος.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ, πατώντας ΕΔΩ.

Δικαιούχοι είναι γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια).

Δεσμεύσεις

·         -καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης να εφαρμόζουν τη μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων - εχθρών της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς και συγκεκριμένα της καρπόκαψας, της ανάρσιας και του φυλλοδέτη. Η πρακτική της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων συνίσταται στην εγκατάσταση παγίδων παρακολούθησης και ατμιστήρων (dispensers). Οι ατμιστήρες απελευθερώνουν συνθετική φερομόνη με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η σύζευξη των ακμαίων των μικρολεπιδοπτέρων και να ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των επιβλαβών προνυμφών.

·         -να διαθέτουν και να εφαρμόζουν Σχέδιο Εφαρμογής της δράσης στην ενταγμένη εκμετάλλευση, το οποίο περιλαμβάνει το σχεδιασμό της εγκατάστασης των ατμιστήρων και των παγίδων παρακολούθησης. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης της δράσης, το Σχέδιο Εφαρμογής αναθεωρείται, λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα όπως η καταγραφή των συλλήψεων στις παγίδες παρακολούθησης και οι μετρήσεις του ποσοστού προσβολής σε φύλλα και βλαστούς από τα έντομα – στόχους, και περιγράφει μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πληθυσμών των τριών μικρολεπιδοπτέρων στα ενταγμένα αγροτεμάχια.

·         -τα πρώτα δύο έτη εφαρμογής να κάνουν μικτή χρήση φερομονών & χημικών εντομοκτόνων, ενώ τα επόμενα τρία έτη εφαρμογής να κάνουν αποκλειστικά χρήση φερομονών.

Ύψη ενίσχυσης

Τα ύψη ενίσχυσης ανέρχονται σε 38,7 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής και στα 45,4 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα επόμενα τρία έτη εφαρμογής.

Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 5

Κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχων - Αποφυγή διπλής χρηματοδότησης

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχων πρέπει να συντρέχουν τόσο κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.

Α. Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης.

Β. Δεν δύναται να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας απόφασης, ακόμη κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου Α του παρόντος άρθρου, οι ακόλουθες κατηγορίες υποψηφίων:

1. Όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.

2. Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιασδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα (10) έτη.

3. Όσοι έχουν αποβληθεί από γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο ή δράση στην τρέχουσα ή σε προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, λόγω υποβολής εκ προθέσεως ανακριβών στοιχείων και δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα δύο (2) ημερολογιακών ετών από την αποβολή.

4. Όσοι, κατά τη χρονική στιγμή που διενεργούνται οι διοικητικοί έλεγχοι επί των αιτήσεων στήριξης ή των αιτήσεων πληρωμής, είναι μέλη αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών της κοινής Οργάνωσης των Αγορών γεωργικών προϊόντων (ΚΟΑ) των τομέων οπωροκηπευτικών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, με εγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα, κατά την έννοια της αριθμ. 266355/11-02-2009 (ΦΕΚ 594/Β΄/2009) κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως ισχύει, στα οποία το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ περιλαμβάνεται ως δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τις επιλέξιμες στη δράση 10.1.08 καλλιέργειες (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά) για ένα ή περισσότερα έτη εφαρμογής της εκάστοτε πρόσκλησης της δράσης της παρούσας. Το συγκεκριμένο κριτήριο αποκλεισμού τίθεται προκειμένου να διασφαλιστεί η αποφυγή διπλής χρηματοδότησης της ίδιας δράσης από περισσότερα από ένα εθνικά ή/και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Άρθρο 8

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος ενίσχυσης ορίζεται στα 387 € ανά Ha ετησίως για τα πρώτα δύο (2) έτη εφαρμογής και στα 454 € ανά Ha ετησίως για τα τελευταία τρία (3) έτη εφαρμογής, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κόστος συναλλαγής (αμοιβή επιβλέποντα γεωπόνου) που ανέρχεται σε 14 € ανά Ha ετησίως.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται ετησίως για να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα), τις πρόσθετες δαπάνες και το κόστος συναλλαγής που συνεπάγεται η τήρηση των δεσμεύσεων της δράσης.

Άρθρο 10

Υποβολή αίτησης στήριξης

1. Μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης και προκειμένου να ενταχθούν στη δράση, οι υποψήφιοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣ αίτηση στήριξης, εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Εφόσον η αίτηση στήριξης υποβληθεί επιτυχώς μέσω του ΠΣ, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.

Το σύνολο των παραστατικών που τυχόν απαιτείται να συνοδεύουν την αίτηση στήριξης, υποβάλλονται από τον υποψήφιο σε ηλεκτρονική μορφή στο ΠΣ, κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης.

Η ορθή καταχώρηση και υποβολή στο ΠΣ της αίτησης στήριξης και των παραστατικών που τυχόν τη συνοδεύουν, καθώς και η εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της αίτησης στήριξης, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του υποψηφίου.

Με την υποβολή της αίτησης στήριξης, οι υποψήφιοι αποδέχονται την περαιτέρω επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων συμπεριλαμβανομένων. Σε κάθε περίπτωση, διασφαλίζεται η τήρηση της νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων.

Για τις ανάγκες των κριτηρίων επιλογής της δράσης, η πιστοποίηση τόσο του ποσοστού της προτεινόμενης προς ένταξη εκμετάλλευσης που βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής (περιοχές NATURA, θεσμοθετημένες περιοχές εθνικών πάρκων) όσο και της ιδιότητας του υποψηφίου ως μέλους αναγνωρισμένης ομάδας ή/και οργάνωσης παραγωγών, γίνεται μηχανογραφικά.

2. Διόρθωση - ανάκληση των αιτήσεων στήριξης πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους

Οι υποψήφιοι μπορούν να διορθώνουν και να ανακαλούν εν όλω ή εν μέρει την αίτηση στήριξης και τυχόν συνυποβληθέντα παραστατικά, μέσω του ΠΣ, ακόμη και μετά την οριστική υποβολή της, εφόσον δεν έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται στη σχετική πρόσκληση. Για το σκοπό αυτό, οι υποψήφιοι ακολουθούν τη διαδικασία που προβλέπεται στο σημείο 1 του παρόντος άρθρου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση