Αντλίες θερμότητας: Πράσινη και αποδοτική λύση για θέρμανση και ψύξη

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η αναζήτηση για το οικονομικότερο, αποδοτικότερο και πιο «πράσινο» σύστημα θέρμανσης και ταυτόχρονης παροχής ζεστού νερού είναι μεγάλη και σχεδόν ατέρμονη.

Οι αντλίες θερμότητας είναι ένα σύστημα άγνωστο στον περισσότερο κόσμο, καθώς ακούγεται «εξωτικό», δεν είναι φθηνό στην αγορά του, αλλά είναι πολύ οικονομικό όταν συγκριθεί με μία εγκατάσταση πετρελαίου για τις ανάγκες κεντρικής θέρμανσης μίας κατοικίας.

Οι αντλίες θερμότητας, που ως συστήματα επιδοτείται η αγορά τους από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον», μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για θέρμανση, όσο και για ψύξη.

Έτσι είτε πρόκειται για γεωθερμικές είτε για αέρα/νερού, μπορούν να συνδυαστούν με διάφορα συστήματα όπως στην περίπτωση της θέρμανσης:
– Θερμαντικά σώματα (τύπου panel, φέτες και σωληνωτά)
– Κλιματιστικές μονάδες νερού fan coils και
– Ενδοδαπέδια

Για δροσισμό το καλοκαίρι:
– Κλιματιστικές μονάδες νερού fan coils και
– Ενδοδαπέδια

Ιδανικός συνδυασμός μαζί με τις αντλίες θερμότητας είναι τα ενδοδαπέδια συστήματα, καθώς είναι τα συστήματα με τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, τα οποία εκμεταλλεύονται και τη θέρμανση, αλλά και το δροσισμό που προσφέρει η αντλία.

Σαν γενικός κανόνας, οι αντλίες θερμότητας αποτελούν την οικονομικότερη λύση όταν υπάρχει ανάγκη για συνεχή θέρμανση (π.χ. 24 ώρες το 24ωρο).

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας ανεβάζει την κλίμακα στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται προσοχή για να μην προκύψουν μεγάλα κόστη από το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο δεν πρόκειται να μειωθεί ως τιμολόγιο στο μέλλον και μάλλον θα αυξάνεται.

Τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Η διαφορά μίας αντλίας θερμότητας, είτε χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία του αέρα (αντλία αέρα/νερού) είτε του εδάφους (γεωθερμική αντλία) για να μεταφέρει τη θερμότητα, είναι πως λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά και εξοικονομεί περισσότερη ενέργεια.

Οι αντλίες θερμότητας χαρακτηρίζονται από μεγάλο βαθμό απόδοσης και αυτό σημαίνει ότι μία αντλία αέρα – νερού κατά κανόνα για κάθε kWh ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει, αποδίδει 3 kWh θερμικής ενέργειας.

Ειδικά εάν το σύστημα λειτουργεί αρκετές ώρες με το νυχτερινό τιμολόγιο το κόστος πέφτει σημαντικά.
Σημαντικά πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας είναι η αθόρυβη λειτουργία τους, καθώς και το μικρό μέγεθος των μονάδων.

Επιπλέον, η λειτουργία τους δεν επηρεάζεται από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Στο «πράσινο» πεδίο είναι φιλικές προς το περιβάλλον και έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά έμμεσα το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν προέρχεται από εργοστάσια που καίνε λιγνίτη με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον.

Βέβαια επειδή οι αντλίες είναι μακράν ο πιο αποδοτικός τρόπος για παραγωγή θερμότητας και καθώς στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μας εισέρχονται όλο και περισσότερο οι ανανεώσιμες πηγές, οι αντλίες έχουν σαφώς αναβαθμισμένη θέση στην προσπάθεια για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση