Απαγόρευση σε σχέδιο εξόρυξης στον Αμαζόνιο

Τέλος στο σχέδιο της κυβέρνησης του Μισέλ Τεμέρ έθεσε το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας στην εξόρυξη μεγάλων εκτάσεων ενός εθνικού δρυμού στον Αμαζόνιο, έκτασης 46.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων μέσα στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου ο οποίος είναι προστατευόμενος από το 1984.

Το σχέδιο του Τεμέρ είχε προκαλέσει κατακραυγή από ακτιβιστές. Ωστόσο, με την απόφαση του δικαστή Ρολάντο Βαλσίρ Σπανιόλο, το σχέδιο που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως τη «μεγαλύτερη επίθεση στον Αμαζόνιο τα τελευταία 50 χρόνια», θα σταματήσει εν τη γενέσει του, τουλάχιστον προς το παρόν.

Σύμφωνα με τη σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, ο πρόεδρος Τεμέρ υπερέβη την εξουσία του όταν εξέδωσε το διάταγμα για την κατάργηση της προστατευόμενης περιοχής, καθώς μόνο το Κογκρέσο της χώρας μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση.

Ο εθνικός δρυμός πιστεύεται ότι διαθέτει χρυσό, μαγγάνιο, χαλκό, νικέλιο, ταντάλιο και σιδηρομετάλλευμα, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian. Ο γενικός εισαγγελέας ήδη άσκησε έφεση κατά της απόφασης αλλά ακόμα και αν είναι προσωρινή, η απόφαση μπορεί να ασκήσει περαιτέρω πίεση στον Τεμέρ, ο οποίος έχει επικριθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι δίνει προτεραιότητα στα οικονομικά συμφέροντα εις βάρος του περιβάλλοντος.

Ο Τεμέρ με τη σειρά του απέσυρε το αρχικό του διάταγμα και στη συνέχεια το επανεξέδωσε, περιλαμβάνοντας διευκρινίσεις σχετικά με τις διασφαλίσεις για τις ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος και της έκτασης των αυτοχθόνων πληθυσμών. Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το διάταγμα εξακολουθεί να διαθέτει έως και το 30% της έκτασης σε επιχειρήσεις εξόρυξης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.