ΑΠΕ: Αύξηση 8% στην ηλεκτροπαραγωγή τον Ιούλιο

Σε ιστορικά υψηλά σκαρφάλωσε τον Ιούλιο εν μέσω καύσωνα η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο στη χώρα μας, τη στιγμή που η συνεισφορά των υδροηλεκτρικών παρέμεινε χαμηλά λόγω της κρίσης του χειμώνα που απομείωσε τα αποθέματά τους.

Βάσει των επίσημων στοιχείων, η μέγιστη αιχμή τον Ιούλιο έφτασε τα 9,61 γιγαβάτ (στις 13/7), ενώ μέσα στο μήνα οι μονάδες με αέριο παρήγαγαν 1,55 τεραβατώρες έναντι 1,39 τεραβατωρών την περσινή αντίστοιχη περίοδο και 877 γιγαβατωρών τον Ιούλιο του 2015.

Όπως μεταδίδει το Platts, επικαλούμενο τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια σημείωσε άνοδο 1% ετησίως στις 5 τεραβατώρες, ενώ στο επτάμηνο η αύξηση της ζήτησης ήταν 4% στις 30,13 τεραβατώρες.

Όσον αφορά τις λιγνιτικές μονάδες, ανέκαμψαν στο α’ επτάμηνο αυξάνοντας την παραγωγή τους τον Ιούλιο κατά 12% στις 1,6 τεραβατώρες και κατά 32% στο επτάμηνο, αγγίζοντας τις 10,25 τεραβατώρες. Η συνεισφορά του αερίου ήταν λίγο πιο πίσω από το λιγνίτη, ενώ αυξήθηκε κατά 12% σε σχέση με πέρυσι τον Ιούλιο. Σε άξονα επταμήνου, η παραγωγή με αέριο έκανε άλμα 21% στις 9,2 τεραβατώρες.

Σχετικά με τα υδροηλεκτρικά, στη χώρα μας παραμένει η ίδια τάση που επικρατεί σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη, καθώς η παραγωγή τους μειώθηκε κατά 25% τον Ιούλιο και κατά 41% στο επτάμηνο. Οι ΑΠΕ από την άλλη, αύξησαν τη δική τους παραγωγή κατά 8% τον Ιούλιο, αλλά στο εξάμηνο παρέμεινε σταθερή συγκριτικά με πέρυσι.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους επιμέρους παραγωγούς, η ΔΕΗ αύξησε την ημερήσια παραγωγή της τον Ιούλιο από τις 70-100 γιγαβατώρες σε 120 γιγαβατώρες στις 12 και 13 Ιουλίου για να καλύψει τις ανάγκες. Από τους ιδιώτες, η Elpedison λειτούργησε εντατικά τις δύο μονάδες της σε επίπεδα άνω των 10 γιγαβατωρών ανά ημέρα για διάστημα δέκα ημερών.

Τέλος, οι τιμές στην προημερήσια αγορά σημείωσαν άνοδο 2,4% τον Ιούλιο σε σχέση με τον περασμένο μήνα και έφτασαν κατά μέσο όρο τα 52,54 ευρώ/MWh. Σε σύγκριση με τα 42,60 ευρώ/MWh του περσινού Ιουλίου, η αύξηση φτάνει το 23%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση