Πάνω από 3 δισ. στις προκηρύξεις για το ΠΑΑ έως το τέλος του 2017

του Νίκου Αβουκάτου

Έμφαση στη σπουδαιότητα της αειφόρου γεωργίας έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Αειφόρος Γεωργία και Επιχειρήσεις - Παραγωγική Ανασυγκρότηση και Προοπτικές Απασχόλησης», που διοργάνωσε το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος στις εγκαταστάσεις του, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έναρξης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών 'MSc in Sustainable Agriculture and Business. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει, έως το τέλος του χρόνου, οι προκηρύξεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης να ξεπεράσουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

«Υπάρχει μια συγκυρία όπου ο αγροτικός χώρος αποτελεί σημείο αναφοράς της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η ύπαιθρος με τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα μπορεί να εξασφαλίσει βιώσιμο εισόδημα. Η αειφόρος γεωργία, η επιχειρηματικότητα, η απασχόληση και η παραγωγική ανασυγκρότηση απαρτίζουν τον πυρήνα για την επιχειρηματική αγροδιατροφή», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου.

Όπως είπε ο ίδιος, «η γεωργία δεν μπορεί να μην είναι συνδεδεμένη με την αειφορία. Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά η ποιοτική υπόσταση των προϊόντων βασίζεται στη βιοποικιλότητα και για αυτό είναι απαραίτητη η διαδικασία της αειφορίας». «Συνολικά 80 εκατομμύρια στρέμματα θα μπορούσαν να μπουν σε μια διαδικασία διαχειριστικών σχεδίων αειφορίας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός ΑΑΤ ανακοίνωσε ότι την επόμενη πενταετία θα γίνει -συνολικά- αναμόχλευση πόρων ύψους 6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως είπε, σχεδιάζεται η εκχώρηση του 37% των πόρων στις Περιφέρειες, ενώ μέχρι το τέλος του 2017 οι πόροι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. σε προκηρύξεις δράσεων.

Σχετικά με την έλλειψη ρευστότητας στον αγροτικό χώρο, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι σε συνεργασία με τις τράπεζες μπορεί ο αγρότης να παίρνει την οικονομική ενίσχυσή του με την έκδοση της αγροτικής κάρτας ώστε να εξασφαλισθεί η απαιτουμένη ρευστότητα.

«Με νομοθετική μας πρωτοβουλία ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για την υποχρεωτική πληρωμή των νωπών ευπαθών αγροτικών προϊόντων μέχρι τις 60 ημέρες», συνέχισε, αναφερόμενος στο έργο του υπουργείου, ενώ για το θέμα των ελληνοποιήσεων είπε: «Πήραμε την έγκριση της ΕΕ και πλέον στα γαλακτοκομικά θα αναφέρεται  η  χώρα προέλευσης άρμεξης, το ίδιο θα ισχύει και στο κρέας με την αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος».

Η Ευφημία Παπαθεωδόρου, Διευθύντρια MSc Βιώσιμη Γεωργίας και Επιχειρηματικότητας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, παρουσίασε το  μεταπτυχιακό πρόγραμμα και την οργάνωσή του. «Στόχος του είναι να βοηθήσει όσους θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική δραστηριότητα και την ολιστική αντιμετώπιση αγροτικού προβλήματος», σημείωσε η κα. Παπαθεωδόρου.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 1,5 με 2 χρόνια πλήρους φοίτησης και η έναρξή του έχει οριστεί για τον Οκτώβριο.

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε, ο Ευθύμιος Ευθυμιάδης, διευθύνων σύμβουλος, BIOS Agrosystem ΑΒΕΕ, AGROLAB ΑΕ, HELLENC FARMING ΑΕ, αναφέρθηκε στην έννοια της αειφόρου γεωργίας, τις γενικές αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, τα οφέλη, τους στόχους, τις αειφόρες γεωργικές πρακτικές και τα επιτυχημένα επιχειρηματικά παραδείγματα με την υδροπονική καλλιέργεια κηπευτικών με χρήση ΑΠΕ  και εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αλλά και στις προοπτικές αξιοποίησης της γεωθερμίας.

«Η αειφορία είναι μεταξύ άλλων και μια ηθική επιχειρηματικότητα», τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη έμπρακτης υποστήριξης από την Πολιτεία. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι για τις μεγάλες επενδύσεις είναι απαραίτητη και η κρατική ενίσχυση.

Ο Νικόλαος Κατής, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στις βασικές καινοτομίες του μεταπτυχιακού προγράμματος για τη γεωργία και την επεξεργασία της πληροφορίας ώστε να ενισχυθούν οι δεξιότητες και το μοντέλο οργάνωσης μιας καθετοποιημένης επιχείρησης. «Χρειάζεται να ενισχυθεί η  συνεργατική κουλτούρα και να ευαισθητοποιήσουμε τους φοιτητές για το περιβάλλον. Με την τεράστια βιοποικιλότητα της χώρας μας μπορούμε να προχωρήσουμε σε πιο ποιοτικά προϊόντα», είπε ο κ. Κατής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση