Αρχές Αυγούστου η απόφαση για το τέλος στην πλαστική σακούλα

του Νίκου Αβουκάτου

Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου πρόκειται να εκδοθεί η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας και τη σταδιακή απαγόρευσή της.

Αυτήν την εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, αναμένεται να καλέσει σε συναντήσεις διαβούλευσης παραγωγούς πλαστικής σακούλας και επιχειρήσεις λιανικής.

Στο σχέδιο της ΚΥΑ που έχει διαβιβαστεί προβλέπεται η εισαγωγή ειδικού τέλους που θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τη χρήση σακούλας πολλαπλών χρήσεων. Η εισαγωγή του τέλους προβλέπεται να εφαρμοστεί μόνο στα καταστήματα με πάνω από δύο Ταμειακές μηχανές και όχι σε λαϊκές αγορές και περίπτερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια  ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Οι Έλληνες καταναλώνουν 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως (αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου), ή 400 σακούλες κατά κεφαλήν, αριθμός που είναι 10% υψηλότερος από το 2015.

Βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας, έως το 2020 η χρήση της πλαστικής σακούλας θα πρέπει να μειωθεί κατά 80%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.