Πάνω από 5,5 εκατ. θάνατοι λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Οι πρόωροι θάνατοι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ζημιώνουν την παγκόσμια οικονομία κατά 5,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο -δύο φορές την οικονομική παραγωγή της Βρετανίας- όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη, πάνω από το μισό οικονομικό αυτό βάρος πέφτει πάνω στην Κίνα και τις άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται έρευνα που κοστολογεί τόσο την ατμοσφαιρική ρύπανση εξωτερικών χώρων όσο και των εσωτερικών. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι σοκαριστικά... Πάνω από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση το 2013 ενώ το 90% αυτών των πρόωρων θανάτων αφορούν κατοίκους αναπτυσσόμενων χωρών. Τα νήπια κάτω των πέντε ετών σε χώρες με χαμηλά οικονομικά εισοδήματα είναι 60 φορές πιθανότερο να πεθάνουν από την ρύπανση του αέρα, απ' ότι είναι για τα παιδιά των Δυτικών χωρών.

Η «δηλητηριώδης» ατμόσφαιρα πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες των ανθρώπων να νοσήσουν από καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις και χρόνια βρογχίτιδα. Την ίδια ώρα, αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων είναι ιδιαίτερα ακριβή για τα συστήματα Υγείας, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε για την παγκόσμια τράπεζα το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Το 1990, οι κυβερνήσεις του κόσμου επιβαρύνθηκαν με 2,6 τρισ. δολάρια λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενώ σήμερα μόλις 23 χρόνια μετά, το ποσό αυτό έχει αγγίξει τα 5,1 τρισεκατομμύρια.

Και πώς μοιράζεται αυτό το οικονομικό βάρος ανά περιοχή; Η ανατολική και νότια Ασία επιβαρύνονται περισσότερο, με 2,9 τρισ. δολάρια ενώ η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία με 1,2 τρισ. δολάρια.

Τα συστήματα υγείας της βόρειας Αμερικής, δηλαδή οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, επιβαρύνθηκαν με 495 δισ. ευρώ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση