Αυξήθηκε ο πληθυσμός των νανόκυκνων στο Δέλτα του Έβρου

Σημαντική αύξηση του πληθυσμού των νανόκυκνων έχει καταγραφεί στο Δέλτα του Έβρου, σύμφωνα με τη συντονίστρια του φορέα διαχείρισης Δέλτα, Ελένη Μακρυγιάννη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κα. Μακρυγιάννη εξηγεί πως για το συγκεκριμένο είδος το Δέλτα είναι μία πολύ σημαντική περιοχή. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται και από την αύξηση του πληθυσμού του, η οποία φτάνει μέχρι και τα 4.500 πουλιά, τη στιγμή που ο διαχειμάζων πληθυσμός νανόκυκνων έχει μειωθεί από 25.000 σε 18.000 στη βορειοδυτική Ευρώπη και σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και το Βέλγιο.

Ειδικότερα, οι νανόκυκνοι έρχονται τον χειμώνα για έναν με δύο μήνες στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα και μετακινούνται ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. «Το συνηθισμένο είναι να κοιμούνται στην Ελλάδα και να τρέφονται στην Τουρκία, αν και τους βλέπουμε στην περιοχή μας και κατά τη διάρκεια της ημέρας» αναφέρει η κα Μακρυγιάννη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των 4.500 νανόκυκνων εφέτος διαπιστώθηκε και η παρουσία ενός εκ των έξι που δακτυλιώθηκαν το καλοκαίρι, βόρεια της Ρωσίας, ενώ οι άλλοι πέντε κινήθηκαν ανατολικά στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Η δακτυλίωση έγινε στο πλαίσιο προγράμματος παρακολούθησής τους, σε μια συνεργασία επιστημόνων από τη Ρωσία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

«Επόμενο βήμα είναι η προσπάθεια δακτυλίωσης και τοποθέτησης πομπών σε πουλιά από το Δέλτα του Έβρου, για να παρακολουθήσουμε το πού αναπαράγονται και πού πηγαίνουν για την πτερόρειά τους (διαδικασία απώλειας και επανάκτησης του πτερώματος)», καταλήγει η κα. Μακρυγιάννη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.