Αφιερωμένη στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων η εφετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

του Στέφανου Τσιάρα*

Στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021, η οποία φιλοξενείται φέτος στο Πακιστάν. Η κυβέρνηση του Πακιστάν σχεδιάζει την επέκταση και την αποκατάσταση των δασών της χώρας μέσω του Προγράμματος «10 Billion Tree Tsunami» το οποίο έχει θέσει ως στόχο την αναβίωση των δασικών πόρων της χώρας εστιάζοντας στις δεντροφυτεύσεις. Το Πρόγραμμα συνεισφέρει στην παγκόσμια δράση Bonn Challenge, η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση 350 εκατομμύριων εκταρίων (3,5 δισ. στρεμμάτων) αποψιλωμένων και υποβαθμισμένων εκτάσεων μέχρι το έτος 2030. Υπολογίζεται ότι συγκεκριμένη δράση θα αποδώσει οφέλη περίπου 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικοσυστημικές υπηρεσίες υπερκαλύπτοντας κατά εννιά περίπου φορές το κόστος της επένδυσης.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ο όρος «αποκατάσταση οικοσυστημάτων» σημαίνει την παροχή βοήθειας σε υποβαθμισμένα ή κατεστραμμένα οικοσυστήματα, καθώς επίσης και την προστασία οικοσυστημάτων τα οποία παραμένουν ακόμη ανεπηρέαστα.

Η επιλογή του θέματος για τη φετινή χρονιά εντάσσεται στο πλαίσιο της δεκαετίας αποκατάστασης των οικοσυστημάτων 2021-2030, όπως έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί ένα κάλεσμα για την προστασία και την αναβίωση των οικοσυστημάτων ανά την υφήλιο. Το τέλος της δεκαετίας (έτος 2030) συμπίπτει με την προθεσμία για την επίτευξη των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, από τους οποίους περισσότεροι από τους μισούς σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το περιβάλλον. Είναι σαφές ότι η δεκαετία 2021-2030 θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον για τις τωρινές και τις μελλοντικές γενιές, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι απόψεις και τα συναισθήματα των νέων σχετικά με τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα.

Το κεντρικό σύνθημα για τη φετινή παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι «Μαζί μπορούμε να είμαστε η γενιά της αποκατάστασης» - Together we can be Generation Restoration.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (World Environment Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου από το 1974, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Κάθε χρόνο φιλοξενείται σε διαφορετική χώρα και είναι αφιερωμένη σε διαφορετικό θέμα, ανάλογα με την επικαιρότητα.

*Ο Στέφανος Τσιάρας είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση