Βατραχάνθρωποι εξουδετέρωσαν νάρκες σε περιοχές Natura χωρίς να τις ρυπάνουν (φωτο)

«Το Πολεμικό Ναυτικό επιχειρεί σεβόμενο το Περιβάλλον». Αυτός είναι ο τίτλος που επέλεξε το ΠΝ για να ενημερώσει σχετικά με τις δύο επιχειρήσεις εξουδετέρωσης θαλάσσιων ναρκών του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 28 και την Πέμπτη 29 Μαρτίου, από στελέχη της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών (Δ.Υ.Κ.). Η εξουδετέρωση έγινε μέσω ελεγχόμενης έκρηξης, ενώ οι νάρκες βρίσκονταν πλησίον της ακτής του όρμου Ελευθερών Καβάλας και επί της ακτογραμμής στις εκβολές του Εύηνου Μεσολογγίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Πολεμικό Ναυτικό, συμμετέχοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος, συνεργάστηκε στενά με αντίστοιχους περιβαλλοντικούς φορείς των ανωτέρω περιοχών, ούτως ώστε να επιλεγεί η διαδικασία με τη μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση, για την ολοκλήρωση των εν λόγω επιχειρήσεων.

Αμφότερες οι περιοχές ανήκουν στο δίκτυο NATURA 2000. Ειδικά η εκβολή του Εύηνου έχει ανακηρυχθεί ως Εθνικό Πάρκο και συμπεριλαμβάνεται στον αντίστοιχο κατάλογο της Σύμβασης RAMSAR. Λόγω δε της ιδιαίτερης ορνιθολογικής της σημασίας έχει καταχωρηθεί και ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

Τα στελέχη της ΔΥΚ συνέδραμαν μέλη των Φορέων Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας και Μεσολογγίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση