Βεγορίτιδα: ένας όμορφος κόσμος

Περιηγηθείτε στην ηρεμία της  λίμνης, ανηφορήστε στο Όρος Βόρας και γευτείτε πεντανόστιμα και τραγανά κεράσια.  

 «Με μια χούφτα  δροσερά κεράσια «Βοδενών»  φέρνω  στο μυαλό μου παιδικές αναμνήσεις.  Συνεπαρμένος από την ηρεμία της λίμνης αντικρίζω την ομορφιά γύρω μου. Οι σκέψεις μου  αυτές αποτυπώνονται  συχνά στα γαλήνια νερά της Βεγορίτιδας» .

Ο Βαγγέλης Καραβίτης έμεινε στο τόπο του, για αυτόν η λίμνη αποτελεί έμπνευσης ενώ  το ύψος του ορεινού όγκου Βόρας του δείχνει τους στόχους.

 Ο νέος αυτός άνθρωπος  πριν τρία χρόνια αποφάσισε με την χρήση του διαδικτύου να έρθει πιο κοντά  στο καταναλωτή με εφόδια τη γνώση και το μεράκι του. Από το χωράφι  σε 24  ή 48ώρες στέλνει   με courier  τα  λαχταριστά του κεράσια.

Μ' ένα απλό τηλεφώνημα, τα φημισμένα κεράσια "Βοδενών" της Έδεσσας μπορούν να βρίσκονται -μέσα σε λίγες ώρες- στην πόρτα του σπιτιού σας! Οι λάτρεις του συγκεκριμένου φρούτου, έχουν πλέον τη δυνατότητα, να έρθουν σε άμεση επαφή με τον αγρότη και να παραγγείλουν τα κεράσια, τα οποία μεταφέρονται σε όλη την Ελλάδα. «Έχουμε παραγγελίες σχεδόν από όλα τα νησιά της χώρας, από Ρόδο, Χίο και Κρήτη, ενώ δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα κεράσια κόβονται από το δέντρο και το αργότερο σε 48 ώρες βρίσκονται, τραγανά και γευστικά, στο σπίτι σας» επεσήμανε  ο παραγωγός Βαγγέλης Καραβίτης. www.κerasishop.gr

                                                                                     

  Γνωριμία με τον τόπο

Σημαντικά και ενδιαφέροντα αξιοθέατα τα οποία και θα αποτελέσουν σημεία εστίασης του προγράμματος οικοξεναγήσεων-οικοπεριηγήσεων

1) Οικισμός Άρνισσας: Ιστορικός παραλίμνιος οικισμός, σημερινή πρωτεύουσα του Δήμου Βεγορίτιδας, η ιστορία της Άρνισσας ξεκινάει από τη νεότερη και μέση εποχή του χαλκού (1500-1400 π.Χ.), οπότε και εμφανίζεται στους χάρτες των ιστοριογράφων. Στην Άρνισσα αναφέρεται και ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης, το 424 π.Χ., ως Μακεδονική πόλη. Το όνομά της έχει αλλάξει από Άρνισσα σε Όστροβο και ξανά σε Άρνισσα το 1926. Ο οικισμός επεκτάθηκε στη σημερινή του θέση και μορφή μετά την υποχώρηση των υδάτων της λίμνης και την αποκάλυψη μεγάλων εκτάσεων.

2) Διαμορφωμένος Χώρος (Πλαζ) Λουομένων στη Λίμνη: Πρόσφατα διαμορφωμένος παραλιακός χώρος μήκους περίπου 50μ. και πλάτους 20μ. με ομπρέλες. Γνωριμία με τον ελκυστικό χώρο και εξοικείωση με την ιδέα του μπάνιου στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης προκειμένου να γίνει ελκυστικότερη η λίμνη και να ενισχυθεί η πρόθεση επισκεψιμότητάς της.

4) Νησάκι: Υπολείμματα αρχαίου οικισμού Ρωμαιοκρατίας σε προέκταση των αναφερομένων στο προηγούμενο σημείο της θέσης «Δρένοβο».

5) Τζαμί & Οθωμανικά λουτρά: Η ιστορία του επιβλητικού τζαμιού της Άρνισσας, χτισμένου από τους Οθωμανούς το 1388μ.Χ. και του πέτρινου κτιρίου των Οθωμανικών λουτρών.

6) Υπολείμματα Χάραξης Αρχαίας Εγνατίας Οδού: Παρατήρηση και περιγραφή υπολειμμάτων καταστρώματος Αρχαίας Εγνατίας και ενός μιλαρίου με ιστορική αναφορά στην αρχαία Εγνατία Οδό.

7) Οικισμός Αγ. Παντελεήμονα: Επίσκεψη στον παραλίμνιο οικισμό του Αγ. Παντελεήμονα και γνωριμία με τις παραδοσιακές δραστηριότητες της τοπικής αλιευτικής κοινότητας.

8)Εκκλησάκι Αγ. Θεοδώρων: Επίσκεψη στο ιστορικό θαυματουργό εκκλησάκι του οικισμού της Περαίας.

9) Οικισμός Περαίας: Παραλίμνιος προσφυγικός οικισμός στην περιοχή της Βεγορίτιδας με πληθώρα ξενώνων και μικρή αλιευτική κοινότητα.

10) Σπηλιές Καρστικών Σχηματισμών: Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του προγράμματος περιήγησης, το θρυλικό «τρυποπέρασμα» μία σειρά καρστικών σχηματισμών κατά μήκος της ακτογραμμής της λίμνης, βόρεια της Περαίας καταλήγουν στη θέση Μπουρίνι και είναι συνδεδεμένοι με πολλούς θρύλους, μύθους και δοξασίες της περιοχής.

Αλπικού τύπου λίμνη μόλις  100 χλμ από τη Θεσσαλονίκη

Η λίμνη Βεγορίτιδα σε συνδυασμό με τους γύρω ορεινούς όγκους της περιοχής (Βόρας και Βέρμιο) αποτελούν μία σύνθεση εξαιρετικού φυσικού κάλλους που προσφέρεται για πληθώρα τουριστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων (σκι, ιστιοπλοΐα, αεραθλητισμό κλπ). Αποτελεί εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοπο καθώς φιλοξενεί πολλά και σπάνια είδη πουλιών και ψαριών.

 Η  λίμνη εντάσσεται στη ζώνη προστασίας της NATURA 2000 (κωδικός περιοχής GR1340004) και αποτελεί καταφύγιο θηραμάτων σύμφωνα με τον νόμο 177/75. Σημειώνεται δε ότι τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια μεγάλων διαδρομών Ε4&Ε6 διέρχονται οριακά το Δήμο Βεγορίτιδας (νοτιοδυτικά παραλίμνια για το Ε4 και βόρεια εντός του όρους Βόρας για το Ε6), δείγμα του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους της ευρύτερης περιοχής της λίμνης.

 Βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων πάνω από τη θάλασσα. Γύρω από τη Βεγορίτιδα η Αρνισσα, ο Άγιος Παντελεήμονας με τους ψαράδες του και η Περαία με το θαυματουργό ξωκλήσι της, μακριά από την τουριστική κίνηση του Αγ. Αθανασίου, προσφέρονται για μια αναζωογονητική επαφή με τους παραλίμνιους οικισμούς. Στη Bεγορίτιδα έχουν καταγραφεί 11 είδη ψαριών: το Tσιρώνι, η Πλατίκα, το Γριβάδι, η Tούρνα, το Γλήνι και άλλα ενώ γίνονται τακτικά εμπλουτισμοί της λίμνης και με άλλα ψάρια, αφού συγκριτικά με τον όγκο της μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα είδη. Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη βαρκάδα, το ψάρεμα, την ιστιοπλοΐα, το κανόε καγιάκ ή το κολύμπι καθώς και την πεζοπορία.

  Κολύμπι στα νερά της λίμνης Βεγορίτιδας. Επισκέπτες αλλά και  κάτοικοι της περιοχής   το καλοκαίρι βρίσκουν την ευκαιρία  να  δροσιστούν  και να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης  σε έναν διαμορφωμένο χώρο στον Άγιο Παντελεήμονα και την Περαία. Τα τελευταία χρόνια   η έντονη παρουσία  καραβίδων δηλώνει ότι τα νερά είναι καθαρά σύμφωνα με τους ψαράδες της περιοχής

Βαρκάδα  Από την πλωτή προβλήτα της Άρνισσας υπάρχει η δυνατότητα με βάρκα να γίνει ο γύρος στο νησάκι, επίσκεψη στο τζαμί και στην εκκλησία του Αγίου Θεοδώρου στον οικισμό της Περαίας. Η οικοπεριηγηση σε όλα τα παραλίμνια  χωριά αφήνει τις καλύτερες  εντυπώσεις στον επισκέπτη που έχει την δυνατότητα να κάνει   μια ιστορική διαδρομή  στο παρελθόν  και  τον δρόμο του Μεγάλου Αλέξανδρου. Φέτος από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο οι βαρκάρηδες  περιμένουν τους  λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. vegoritida.gr 

 Οργανωμένες δραστηριότητες

 

  -Ιππασία στο βουνό 
 - Κυνήγι   πάπιας  στη λίμνη

Ψάρεμα  Υπάρχει υποδομή (προβλήτας μήκους 80 μέτρων μέσα στην λίμνη)   για τη φιλοξενία δραστηριοτήτων ερασιτεχνικής αλιείας.

Στο διάστημα   20 -26   Ιουλίου οργανώνονται  μουσικές εκδηλώσεις, διαγωνισμοί θαλάσσιων σπορ  στην λίμνη.

     
   
   

Ανηφορίζοντας προς τον Άγιο Αθανάσιο

Στην Αρνισσα  τα τελευταία χρόνια παρατηρείται δυναμική ανάπτυξη του τομέα της παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας επισκεπτών, με την παράλληλη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν και ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου.

Οι παροχές των καταλυμάτων στο Καιμακτσαλαν και ιδιαίτερα στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις αντίστοιχες μεγάλων παραθεριστικών κέντρων χειμερινών διακοπών του εξωτερικού, όπως δηλαδή της Αυστρίας και της Βουλγαρίας. θα βρείτε τζακούζι, δωμάτια με τζάκι, χαμάμ, εξυπηρετήσεις ΣΠΑ, σάουνα, μασάζ και φυσικά προσεγμένα εστιατόρια και μπαράκια όπου εκτός από το υπέροχο φαγητό θα χαρείτε σε ένα συνδυασμό ξύλου και πέτρας το ποτάκι σας.

Οι επαγγελματίες της περιοχής, ακόμη και σε καθημερινή βάση, διατηρούν ανοικτές τις τουριστικές τους επιχειρήσεις για να εξυπηρετήσουν όλους τους περαστικούς ή διαμένοντες στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο.

 

Γιορτή Κερασιού

 Στον Άγρα του νομού Πέλλας,  διοργανώνεται κάθε χρόνο  διήμερο κερασιού. Την εκδήλωση οργανώνει η ομάδα νέων και γυναικών του Άγρα, με την υποστήριξη του δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης Έδεσσας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα παραδοσιακό κερασοπανηγύρι με γεύσεις, χρώματα, αρώματα της φύσης, τοπική παραδοσιακή μουσική και χορό. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι Φλαμουριάς, Κερασιάς, Μεσημερίου, Πλατάνης και η ομάδα γυναικών Νησίου, θα εκθέσουν κεράσια και άλλα τοπικά προϊόντα σε διάφορες μορφές, φτιαγμένα με μεράκι και τοπικές παραδοσιακές μεθόδους. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και να αγοράσουν τα νωπά κεράσια και όλα τα προϊόντα που φτιάχνονται από το συγκεκριμένο φρούτο, αλλά και να ενημερωθούν για τη διατροφική τους αξία. Σημειώνεται πως στα κερασοχώρια, Αγρας, Βρυττά, Νησί, Καρυδιά, Κερασιά της ορεινής Πέλλας, παράγεται το 60% της συνολικής πανελλήνιας παραγωγής του κερασιού.
Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες B, C και σε κάλιο, ενώ κάθε ένα έχει μόλις 4 θερμίδες.Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες, που προστατεύουν τον οργανισμό από τον καρκίνο, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!