ΒΙΚΗ: «Πράσινη» νοοτροπία, αλλά και αλλαντικά

Με κριτήριο τον σεβασμό στο περιβάλλον όχι μόνο στα «τετριμμένα» μίας πιο «πράσινης» λειτουργίας, αλλά και στο προϊοντικό επίπεδο, η αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚΗ εισάγει καινοτομίες στην αγορά κρέατος.

Με έδρα την Άρτα, η ΒΙΚΗ αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ηπείρου, με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 46.000 τμ, με δυναμικότητα 60 τόνων ανά οκτάωρο, ενώ διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο διανομής με στόλο φορτηγών ψυγείων, δύο μεγάλα κέντρα διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δίκτυο συνεργατών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

H ΒΙΚΗ ήταν στρατηγικός συνεργάτης του προγράμματος «Πράσινο χοιρινό Κρέας-Green Pork», το οποίο αφορά σε μια νέα μέθοδο παραγωγής χοιρινού κρέατος με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εκτρέφοντας χοίρους με τη χρήση εγχώριων φυσικών πόρων, σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου.

Η έρευνα εκπονήθηκε από το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Κατεύθυνση Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου), σε συνεργασία με τη Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Huzhong στην Κίνα με τίτλο «Διερεύνηση της αειφορικής παραγωγής χοιρινού κρέατος με «λειτουργικές» ιδιότητες, χρησιμοποιώντας τοπικούς φυσικούς πόρους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα-Green Pork» της δράσης «Διμερής Ερευνητική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας - Κίνας 2012-2014».

Ήδη, τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας από «πράσινο» χοιρινό διατίθενται πιλοτικά στην αγορά και η πλήρης γκάμα τους θα αρχίσει να πωλείται εντός του επόμενου έτους, ενώ πιθανότατα θα διατεθούν και για εξαγωγές.

Την ίδια στιγμή, ο σεβασμός στο περιβάλλον από την πλευρά της επιχείρησης γίνεται πράξη τόσο με τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών, όσο και με τη συνεχή προσπάθεια μείωσης των βιομηχανικών αποβλήτων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής η ΒΙΚΗ διαθέτει σύγχρονες μονάδες βιολογικού καθαρισμού σε όλες τις εργοστασιακές εγκαταστάσεις της, ενώ για την ανακύκλωση των συσκευασιών της συμμετέχει στο Σύστημα Ανακύκλωσης Εναλλακτικής Διαχείρισης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης ΑΕ.

Επιπλέον, για την παραγωγή των προϊόντων της έχει ως αρχή τη χρήση πρώτων υλών, που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από μη γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Για τον λόγο αυτό απαιτεί από τους προμηθευτές της, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, την αποστολή αντίστοιχων συνοδευτικών πιστοποιητικών προέλευσης μαζί με κάθε παρτίδα πρώτης ύλης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση