Βιολογικά φρούτα και λαχανικά από τον οπωρώνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Η καλοκαιρινή παραγωγή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ξεκίνησε! Ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, νεράντζια, πιπεριές και ρίγανη, όλα βιολογικά, από τον οπωρώνα και τα αίθρια του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Περισσότερα από 500 δένδρα και φυτά έχουν καταμετρηθεί χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα λουλούδια και οι βολβοί.

Πιο συγκεκριμένα, τα 107 από αυτά είναι δέντρα: κυπαρίσσια, κέδρους, τούγιες, πλατάνια, κουτσουπιές, φοίνικες, ευκάλυπτοι, ελιές, έλατα, αγγελικές και οπωροφόρα (αχλαδιές, μηλιές, κερασιές, ροδακινιές, κορομηλιές, νεραντζιές, μουσμουλιές, ροδιές, βερικοκιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, περγαμόντο). Τα 386 είναι θάμνοι: τριανταφυλλιές, πικροδάφνες, βιβούρνα, δάφνες, ταφλάνια, κυδωνίαστρα, γιούκα, αγγελικές, λιγούστρα, σπάρτα, πυράκανθοι, φωτίνιες, σχίνα και αναρριχώμενα (αμπελόψις, ριχόσπερμα, κισσοί, μπιγκόνιες, μπουγαρίνια).

«Το γραφείο Περιβάλλοντος και οι φοιτητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του ΠαΜακ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει οπωρώνα στην αυλή του Πανεπιστημίου και κάθε καλοκαίρι απολαμβάνουμε τους (βιολογικούς) καρπούς των κόπων μας. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις περιβαλλοντικές δράσεις που οργανώνει η ομάδα για την αύξηση του ποσοστού πρασίνου της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι από τα μικρότερα στην Ευρώπη», τόνισε στη Greenagenda.gr ο Άρης Χατζηνικολάου, υπεύθυνος του γραφείου περιβαλλοντικής διαχείρισης (EMAS).

Το ποσοστό πρασίνου στο ΠαΜακ

Το οικόπεδο του ΠαΜακ καταλαμβάνει έκταση 12.200 m2, ενώ οι χώροι πρασίνου σε αυτό είναι 1.150 m2, δηλαδή το ποσοστό χώρων πρασίνου στο ΠαΜακ είναι 9,4%.

Σύμφωνα με την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης (2012), το ποσοστό χώρων πρασίνου στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι 5,13%, με αναλογία πρασίνου 2,6 m2 ανά κάτοικο. Να σημειωθεί πως οι διεθνείς προδιαγραφές μιλάνε για 12-25 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ το Παρίσι, η Ρώμη και το Λονδίνο έχουν 9m2 ανά κάτοικο, το Βερολίνο 13m2 και η Βιέννη 25m2.

«Το ΠαΜακ συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της φυτοποικιλότητας και την αύξηση των πρασίνων χώρων της Θεσσαλονίκης και θα συνεχίσει την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε ο κ. Χατζηνικολάου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση