Γενάρη ανακοινώνεται, Φλεβάρη ανοίγει το νέο «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον»

του Θοδωρή Καραουλάνη

Στα μέσα Γενάρη τελειώνουν οι λεπτομέρειες και θα βγει η πρόσκληση για το νέο «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον». Αυτή είναι η είδηση για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα που βγήκε από τις συζητήσεις, κατά την άτυπη συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αλέξη Χαρίτση, παρουσία του γενικού γραμματέα Παναγιώτη Κορκολή, με δημοσιογράφους ενόψει του τέλους του έτους.

Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αυτό που απομένει για να ολοκληρωθεί ο οδηγός και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος είναι η τεχνική προσαρμογή των πέντε συνεταιριστικών τραπεζών στο πληροφοριακό σύστημα του νέου εξοικονομώ. Αυτό άλλωστε είχε αποκαλύψει η greenagenda την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Τράπεζα Αττικής έχουν ήδη συνδεθεί τεχνικά με το σύστημα, ενώ οι πέντε ακόμη συνεταιριστικές τράπεζες χρειάζονται περίπου 20 ημέρες για να ολοκληρώσουν τις τεχνικές εργασίες και διαδικασίες. Οπότε, σύμφωνα με ανώτατους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι θέμα λεπτομερειών το πότε ακριβώς θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα.

Ακόμη, επιβεβαιώνοντας ακόμη ένα κομμάτι του ρεπορτάζ της greenagenda, άλλοι υψηλόβαθμοι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης διευκρίνιζαν ότι θα προηγηθεί η προκήρυξη και δημοσίευση του οδηγού του προγράμματος και ταυτόχρονα θα ανακοινωθεί πότε (λίγες ημέρες αργότερα) θα ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή προτάσεων στο νέο εξοικονομώ. Η εκτίμηση που υπάρχει σήμερα είναι ότι θα μεσολαβούν περίπου 20-30 ημέρες από την ανακοίνωση μέχρι την έναρξη υποβολής των προτάσεων, οπότε με βάση το κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα αναμένεται το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής προτάσεων και διαχείρισης έργων του νέου εξοικονομώ να ανοίξει μέσα στο Φλεβάρη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι «τελειωμένο» το θέμα της χρηματοδότησης του προγράμματος. Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της greenagenda, ανώτατες πηγές του Υπουργείου τόνιζαν ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι γνωστός και ότι όντως κάποιες περιφέρειες δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει ακόμη τις εκχωρήσεις προς το ΕΤΕΑΝ των απαραίτητων ποσών, αλλά αυτό πρακτικά δεν δημιουργεί πρόβλημα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωναν στην greenagenda ότι με βάση τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, υπάρχει πλέον η δυνατότητα και στα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα, να μεταφέρουν πόρους ανάμεσα σε προγράμματα. Για παράδειγμα, αν το πρόγραμμα του νέου εξοικονομώ για κατοικίες ή το αναμενόμενο πρόγραμμα για εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια και δημοτικά κτίρια προχωρήσει γρήγορα, αγκαλιαστεί από την αγορά και ταυτόχρονα κάποια περιφέρεια επιθυμεί να αυξήσει τη χρηματοδότηση ώστε να ικανοποιηθούν περισσότερες προτάσεις, πλέον θα έχει αυτή τη δυνατότητα (που το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο δεν έδινε εύκολα), μετακινώντας πόρους από άλλα προγράμματα που πιθανόν δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα ή τόσο πετυχημένα.

Πάντως  μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομίας, περίπου εννέα περιφέρειες έχουν ολοκληρώσει τις εκχωρήσεις για το νέο εξοικονομώ και αναμένονται και οι άλλες τέσσερις, αλλά το πρόγραμμα προχωρά και χωρίς αυτές μέχρι την έναρξη της υποβολής προτάσεων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση