Γιατί αντιδρούν «ξαφνικά» οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ στην επένδυση του Αστέρα

του Θοδωρή Καραουλάνη

Το «αίμα τους πίσω» φαίνεται να θέλουν να πάρουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η αλλαγή στάσης του ΥΠΕΝ στο θέμα του ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου) ήδη προκαλεί «εγκεφαλικά» στο ΤΑΙΠΕΔ και «πονοκέφαλο» στα άλλα, εκτός ΥΠΕΝ, κυβερνητικά στελέχη. Και σχεδόν… έμφραγμα στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας! Ποιος είναι ο λόγος;

Μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε με σοβαρές παρατηρήσεις το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τις κατευθύνσεις χωρικής ανάπτυξης της επένδυσης στο Μικρό Καβούρι (δηλαδή στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης), η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή έπρεπε να εγκρίνει νέο σχέδιο ΠΔ, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του ΤΑΙΠΕΔ με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασε, μέσω του τύπου, πολλές από τις προβλέψεις αυτού του νέου ΕΣΧΑΔΑ, τονίζοντας ότι υπάρχει προσαρμογή στις αποφάσεις του ΣτΕ, με τη σύμφωνη γνώμη των επενδυτών. Αλλά οι… ξενοδόχοι λογάριαζαν χωρίς τον… πολεοδόμο!

Κατά τη διαδικασία της έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει υποχρεωτικά το νέο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου για την περιοχή του Αστέρα Βουλιαγμένης, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, που δεν «ξέχασαν» την πίεση για εγκρίσεις και αποκρατικοποιήσεις αλλά και της αποφάσεις των προηγούμενων ηγεσιών του ΥΠΕΝ, αποφάσισαν να εκφράσουν τις μεγάλες αντιρρήσεις τους.

Έτσι από τις χωροταξικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ εκφράζονται έντονες επιφυλάξεις για τη συμβατότητα και του νέου ΕΣΧΑΔΑ με τις προβλέψεις σχεδόν ολόκληρου του χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας δηλαδή του εθνικού χωροταξικού, του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, του προστατευτικού διατάγματος για τις ακτές, αλλά και αρκετών αποφάσεων του υπουργείου Πολιτισμού για τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς αυτοί οι λόγοι, δηλαδή η συμβατότητα με τα άλλα επίπεδα χωροταξικού σχεδιασμού και η προστασία αιγιαλού - παραλίας, δάσους και αρχαιολογικών χώρων είναι οι βασικοί λόγοι για απόρριψη οποιοδήποτε σχεδίου για λόγους αντισυνταγματικότητας από το ΣτΕ.

Επιπλέον οι αρμόδιοι υπάλληλοι φαίνεται να εκτιμούν ότι παρά τη μείωση των σχεδιαζόμενων κατοικιών από 100, με βάση το απορριφθέν σχέδιο, σε 15 με το νέο σχέδιο, αφού συνεχίζει να υπάρχει η χρήση της κατοικίας, έστω και σε μικρότερο βαθμό και με τουριστικά χαρακτηριστικά, παραμένει ο πολεοδομικός χαρακτηρισμός της «πόλης», οπότε δεν υπάρχει συμμόρφωση με την γνωμοδότηση του ΣτΕ που προστάζει να υπάρχει μόνο τουριστική χρήση στην περιοχή! Και ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται ούτε στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής – Πειραιά ούτε στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής της Βουλιαγμένης. Ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες θέτουν, εμμέσως πλην σαφώς, και θέμα ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών σε ολόκληρη την έκταση του Αστέρα!

Όμως και άλλη υπηρεσία «σχεδιασμού» του ΥΠΕΝ φαίνεται να έχει αντιρρήσεις για το ΕΣΧΑΔΑ και τη ΣΜΠΕ που το συνοδεύει. Ειδικότερα υποστηρίζεται ότι με το παλιό ρυθμιστικό της Αθήνας (το οποίο έχει αλλάξει βέβαια, αλλά μικρή σημασία έχει…) και τη δευτερογενή νομοθεσία απαγορεύεται πλήρως η χρήση της κατοικίας στη χερσόνησο του Καβουρίου, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού ανάγλυφου. Τονίζεται μάλιστα ιδιαίτερα ότι επιχειρείται η δημιουργία «αστικού πόλου», με 15 κατοικίες μέσα σε προστατευόμενη περιοχή.

Ο αντίλογος, τον οποίο δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι «χωροταξικές» υπηρεσίες του ΥΠΕΝ είναι ότι το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει και σοβαρή αύξηση της έκτασης της περιοχής περιβαλλοντικής προστασίας. Αυτό για τις «χωροταξικές» και «πολεοδομικές» υπηρεσίες φαίνεται να είναι μάλλον αδιάφορο, καθόσον «εκτός σχεδίου ήταν, εκτός σχεδίου μένουν», χωρίς να αντιλαμβάνονται κάποια διαφορά. Και προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ουδείς στο Υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη μείωση της δόμησης στην περιοχή με την κατεδάφιση ενός από τα υπάρχοντα ξενοδοχεία.

Η αλλαγή αυτή στάσης του ΥΠΕΝ δείχνει πόσο καθοριστική είναι πολλές φορές η αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα θέματα επενδύσεων.

Αποκλειστικές πληροφορίες της Greenagenda μάλιστα επιμένουν ότι αυτό ακριβώς το επιχείρημα επικαλέστηκαν στελέχη του ΥΠΕΝ σε επαφές του με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ: «δεν ξέρουμε τι έκαναν οι προηγούμενες ηγεσίες, με αυτήν την κυβέρνηση οι υπηρεσίες του Υπουργείου κάνουν τις δικές τους εισηγήσεις». Βέβαια, κανείς δεν υποχρεώνει τις ηγεσίες να αποδέχονται τις υπηρεσιακές εισηγήσεις, ειδικά όταν διακυβεύονται λόγοι δημοσίου συμφέροντος και εθνικής οικονομίας, όπως αποδέχεται και η νομολογία, αλλά όλα αυτά είναι θέμα.. ερμηνείας, πολιτικής πολλές φορές.

Ουδείς φαίνεται επίσης να ενδιαφέρεται στο ΥΠΕΝ για το οικονομικό σκέλος της ιδιωτικοποίησης που, αν περάσουν αυτές οι απόψεις, οδηγεί σε ναυάγιο το σχέδιο, αφήνοντας, εκτός από μειωμένα έσοδα στο ΤΑΙΠΕΔ, σημαντική τρύπα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, που είναι συνιδιοκτήτης της σημερινής έκτασης.

Αυτά τα εκατομμύρια είναι για τη διοίκηση της ΕΤΕ σημαντικό κομμάτι της μελλοντικής κεφαλαιοποίησής της, οπότε εξηγούνται και τα «εμφράγματα» που προκαλούνται ήδη στα τραπεζικά μέγαρα από το ζήτημα…

Οι γνωμοδοτήσεις αυτές των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ φαίνεται να εκτροχιάζουν το σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα, που είναι στις ρητά αναφερόμενες αποκρατικοποιήσεις που πρέπει να προχωρήσουν - και πιθανόν να δημιουργηθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση. Προς το παρόν οι θεσμοί δεν αντιδρούν καθόσον έχουν συμφωνήσει με το ΤΑΙΠΕΔ ένα χρονοδιάγραμμα που δίνει κάποια περιθώρια κινήσεων.

Και από το ΤΑΙΠΕΔ επιμένουν ότι τα εμπόδια μπορεί να αρθούν. Μάλιστα το θέμα έχει φτάσει σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια και εξετάζεται ακόμη και λύση μέσω ανασχηματισμού που δεν θα αφορά μόνο τις υπουργικές θέσεις, αλλά και χαμηλότερα…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση