Για υπερθέρμανση 4 βαθμών Κελσίου έως το 2100, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Στην greenagenda.gr μίλησε o αυστραλός καθηγητής Steven Sherwood  του  Πανεπιστημίου  της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή θα είναι πιο σοβαρή στο τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη. Αν δεν μειώσουμε τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, ο πλανήτης θα ζεσταθεί περισσότερο κατά  4  βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, δύο φορές παραπάνω από  το επίπεδο που οι κυβερνήσεις του κόσμου θεωρούν επικίνδυνο. H έρευνα ομάδας  με επικεφαλής του Πανεπιστήμιο της  Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας  αναφέρει ότι η άνοδος των τεσσάρων βαθμών θα είναι καταστροφική για την γεωργίας σε θερμές  περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Αυστραλίας.

Η έρευνα δείχνει ότι λιγότερα νέφη σχηματίζονται καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, που σημαίνει λιγότερο φως του ήλιου αντανακλάται πίσω στο διάστημα. Ο τρόπος που τα σύννεφα επηρεάζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί το μεγαλύτερο μυστήριο που περιβάλλει τη μελλοντική αλλαγή του κλίματος.

Ο καθηγητής Steven Sherwood, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, επικεφαλής  της νέας εργασίας, δήλωσε οτι

« η επιπλέον θερμοκρασία των 4 βαθμών  δεν θα ήταν επικίνδυνη αλλά καταστροφική. Απο την ενδεχόμενη τήξη του πάγου στη Γροιλανδία  και το λιώσιμο στην Ανταρκτικής θα έχουμε  αύξηση   της στάθμης της θάλασσας πολλά μέτρα».

 Και πρόσθεσε: «Η άνοδος της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας  θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τον κόσμο και τις οικονομίες πολλών χωρών, αν δεν αρχίσει επειγόντως ο περιορισμός των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα».Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

 Ρωτήσαμε  τον Sherwood για τις επιπτώσεις  της κλιματικής αλλαγής στη δική μας περιοχή της Μεσογείου. Όπως μας ανέφερε «οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Μεσόγειος αναμενεται να βρεθει αντιμέτωπη με  περισσότερη ζέστη και πάνω από τον μέσο όρο αλλα και περιόδους πιο συχνής ξηρασίας». Αντιθετα για τις ψυχρές εισβολές σε Βορεια Αμερικη και Βόρεια Ευρώπη τόνισε ότι "τα στατιστικά δείχνουν ότι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα γίνονται λιγότερο  συχνές  όσο  το κλίμα υπερθερμαίνεται.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!