Γροιλανδία: Κατολίσθηση σήκωσε τερατώδες τσουνάμι 100 μέτρων

Συνέβη στις 17 Ιουνίου, όταν ένας μεγάλος όγκος βράχων έπεσε από γκρεμό ύψους ενός χιλιομέτρου και έπεσε στα νερά του απομονωμένου φιόρδ. Το τσουνάμι που προκλήθηκε, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, κατέστρεψε ένα νησιωτικό χωριό σε απόσταση 20 χιλιομέτρων, όπου τέσσερις άνθρωποι θεωρούνται νεκροί.

Η κατολίσθηση στις απόκρημνες πλαγιές του φιορδ Κάρατ, στις δυτικές ακτές της Γροιλανδίας, ήταν τόσο ισχυρή ώστε δημιούργησε σεισμικά κύματα που καταγράφηκαν ως δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Nature. Ωστόσο η προσεκτική ανάλυση μετρήσεων έδειξε ότι δεν υπήρχε σημαντική τεκτονική δραστηριότητα πριν από το συμβάν, μεταδίδει το In.gr.

Ερευνητική ομάδα που εστάλη στην περιοχή τον περασμένοι μήνα βρήκε ίχνη μεγάλης κατολίσθησης σε έναν γκρεμό ύψους 1.000 μέτρων. Τα βράχια που αποκολλήθηκαν έσπασαν κομμάτια ενός υποκείμενου παγετώνα σήκωσαν τη στάθμη του νερού κατά 100 μέτρα κατά μήκος της ακτής όπου συνέβη η κατολίσθηση.

Το ψαροχώρι του Νούγκατσιακ, το οποίο βρίσκεται σε ένα νησάκι του φιορδ 20 χιλιόμετρα μακριά, πρέπει να χτυπήθηκε από κύμα 50 μέτρων, ενώ η στάθμη ανέβηκε κατά 10 μέτρα σε ακτές που απείχαν 30 χιλιόμετρα.

Τα τσουνάμι που προκαλούνται από κατολισθήσεις είναι σπάνια, λένε οι ερευνητές, ευθύνονται όμως για μερικά από τα μεγαλύτερα κύματα που έχουν αναφερθεί ποτέ. Σήμερα, ο κάτοχος του ρεκόρ είναι το τσουνάμι που σάρωσε τον κόλπο του Λιτούγια στην Αλάσκα το 1958, όταν σεισμός μεγέθους 8,3 βαθμών προκάλεσε κατολίσθηση βράχων σε ρηχά νερά, σηκώνοντας ένα τερατώδες κύμα των 500 μέτρων.

Συγκριτικά, το τσουνάμι που ισοπέδωσε τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας το 2011, σκοτώνοντας 15.000 ανθρώπους και προκαλώντας το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, είχε μέγιστο ύψος 40 μέτρα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.