Γ.Χατζημαρκάκης: Οι ΑΠΕ θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας

Χρειάζεται υποδομή για τη μεταφορά του ρεύματος   είπε  ο ευρωβουλευτής  αναφερόμενος στο  σχέδιο "ΗΛΙΟΣ"

 Η αξιοποίηση  των  ΑΠΕ,  το ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις και η υποδομή για την μεταφορά   ηλεκτρικής ενεργειας στην Κεντρική  Ευρώπη αποτελούν  τα  βασικά σημεία για την  υλοποίηση  του σχεδίου «ΗΛΙΟΣ» επεσήμανε  ο ευρωβουλευτής   Γ.Χατζημαρκάκης μιλώντας στην  greenagenda. 

 ΕΡΩΤΗΣΗ  Πιστεύετε  ότι θα λάμψει ...ο "ΗΛΙΟΣ",  το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ ή θα το καλύψουν τα μαύρα σύννεφα της κρίσης?

Απάντηση  Η Ελλάδα δεν έχει επιλογή αν θέλει να γυρίσει στην παραγωγικότητα. Ως προϋπόθεση για οικονομική ανάπτυξη πρέπει να αξιοποιήσει το ισχυρότερο αγαθό: την πρόσβαση στις ΑΠΕ. Για να γίνει όμως αυτό η γραφειοκρατία πρέπει να μειωθεί. Δεν υπάρχει καμία μορφής ανάπτυξη που να μπορεί να στηριχθεί σε μια τόσο απίστευτη γραφειοκρατική λογική. Στην Ελλάδα έχει γίνει ένα λάθος, που συνεχίζεται. Κάποιοι θεωρούν πως η γραφειοκρατία προστατεύει το περιβάλλον, επειδή δεν δίνει άδειες για διάφορες επενδύσεις, έργα ή δράσεις. Θεωρώ πως αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι πως μόνο κακό κάνει. Γιατί ακόμα κι όταν δίνει άδειες, μπορεί να δίνει μαζικά και χωρίς ουσιαστικά κριτήρια με αποτέλεσμα να οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα.

 Ερώτηση  Οι επενδυτές στην Γερμανία θα δείξουν ενδιαφέρον  ή θα πέσει στο κενο αυτό το project?
  

Απάντηση   Οι επενδυτές στη Γερμανία όπως και αλλού θέλουν ένα βασικό πράγμα: σιγουριά και ένα ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις. Όταν οι πολιτικοί δεν βοηθούν με τη διαμόρφωση σταθερού περιβάλλοντος δημιουργούνται προβλήματα. Για παράδειγμα με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος κάποιοι επενδυτές αποφάσισαν να παγώσουν τις προτάσεις τους. Εκείνο που χρειάζεται ένας επενδυτής από το κράτος συνολικά είναι διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, καθαρά κριτήρια. Για να μπορεί να κρίνει σε ποιο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον επενδύει και να γνωρίζει περίπου το αποτέλεσμα της επένδυσης.   

 ΕΡΩΤΗΣΗ   Ο  πολιτικός κόσμος στην Γερμανία το   γερμανικό κοινοβούλιο θα ανοίξει  την πόρτα  στο ελληνικό ρεύμα?

 

Απάντηση  Η Γερμανία έχει ανάγκη από ενέργεια αφού μέχρι το 2020 θα έχει κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια. Στη σκέψη των Γερμανών πολιτών και πολιτικών είναι θετικό ότι θα αξιοποιήσουν την πράσινη ενέργεια που θέλουν για να νιώθουν ασφαλείς, από μια χώρα όπως η Ελλάδα που την προσφέρει το φυσικό της περιβάλλον και επιπλέον θα βοηθήσουν να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα. Αυτό είναι ένα σενάριο που θα είναι απολύτως αποδεκτό. Για μένα είναι σημαντικό το οικονομικό κέρδος μιας τέτοιας στρατηγικής να μείνει στην Ελλάδα.  
 

ΕΡΩΤΗΣΗ  Θα δεχθούν  οι επιχειρήσεις της Γερμανίας  να γίνει εισαγωγή   ρεύματος  από Ελλάδα δηλαδή να αγοράζουν ελληνικό ρεύμα και όχι γερμανικό.   Στις επιχειρήσεις ΑΠΕ της Γερμανίας  θα υπάρχει ανεργία και  στην Ελλάδα δεκάδες θέσεις εργασίας? 

 

Απάντηση  Δεν προβλέπεται να χαθούν θέσεις εργασίας στη Γερμανία επειδή η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται. Ακόμα και για τους εργαζόμενους ήδη στον τομέα της ενέργειας στα πυρηνικά θα υπάρξει σταδιακή προσαρμογή και μέτρα. Δεν τίθεται θέμα κοινωνικού προβλήματος στη Γερμανία. 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ  Υπάρχουν  εμπόδια στην εξαγωγή ρεύματος  από Ελλάδα  και εισαγωγής  στην κεντρική Ευρώπη?

 

Απάντηση   Υπάρχουν πολλά εμπόδια. Το μεγαλύτερο είναι ότι δεν υπάρχει αυτή την στιγμή κάποια συγκεκριμένη υποδομή για τη μεταφορά του ρεύματος. Αυτό είναι ένα μεγάλο σύμπλεγμα έργων που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Προβλήματα όμως υποδομών υπάρχουν και στην Ελλάδα. Το επόμενο εμπόδιο που πρέπει να λυθεί είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η έλλειψη απορροφητικότητας των κονδυλίων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Πρώτα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία των υποδομών παραγωγής ρεύματος και αμέσως μετά της μεταφοράς.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!