Δέκα εκατ. ευρώ για Πράσινα Σημεία στους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας

του Κώστα Γιουτίκα*

Η δηµιουργία Πράσινων Σηµείων, συµβάλλει τα µέγιστα στην προώθηση της προετοιµασίας για την επαναχρησιµοποίηση και την ανακύκλωση υλικών και πρώτων υλών που μπορούν εκ νέου ν' αξιοποιηθούν, την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων, τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τι είναι όμως το Πράσινο Σηµείο. Είναι ένας οριοθετηµένος και κατάλληλα διαµορφωµένος χώρος, µε τις απαραίτητες κτιριακές εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισµό, όπου οι πολίτες μπορούν να μεταφέρουν ανακυκλώσιµα υλικά, όπως χαρτί, γυαλί, µέταλλα, πλαστικά, υφάσµατα, βρώσιµα έλαια ή χρησιµοποιηµένα αντικείµενα, ρουχισµό, έπιπλα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, προκειµένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση ή για επαναχρησιµοποίηση.

Η δημιουργία αυτών των χώρων αποτελεί βασικό πυλώνα της νέας εθνικής πολιτικής για τα απόβλητα, καθώς και του επικαιροποιημένου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία.

Πρόκειται για ευθύνη και υποχρέωση που έχουν πλέον οι ΟΤΑ. Κάθε Δήμος υποχρεούται να δημιουργήσει και να λειτουργεί τουλάχιστον ένα Πράσινο Σηµείο. Είναι μια πρακτική που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα είμαστε ακόμη στην αρχή.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουμε με τους ΟΤΑ και της στήριξης που τους παρέχουμε, όπου την έχουν ανάγκη, έχουμε πετύχει να εξασφαλίσουμε το πρώτο και ίσως το πιο κρίσιμο στοιχείο για τη λειτουργία των πρώτων Πράσινων Σημείων, που είναι η εξεύρεση των πόρων.

Στην τελευταία από τις συχνές συναντήσεις μου με εκπροσώπους των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης, τους τόνισα ότι υπάρχουν προς διάθεση δέκα εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδοµές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, σε συγχρηματοδότηση από το Ταµείο Συνοχής, απ' όπου μπορούν άμεσα να αναζητήσουν κονδύλια για την ίδρυση Πράσινων Σημείων. Είναι ένα ουσιαστικό χρηματοδοτικό εργαλείο απ' όπου μπορούν ν' αντλήσουν κονδύλια για όλες τις βασικές υποδομές κατασκευής ενός οργανωµένου Πράσινου Σημείου, την περίφραξη, την πύλη εισόδου, την ασφαλτοστρωµένη πλατεία, τον αποθηκευτικό εξοπλισµό, τους στεγασµένους χώρους, (γραφείο, αποθήκες εργαλείων, χώρος αποδυτηρίων) τα μηχανήματα, ακόμη και την αγορά γης, εφόσον δεν υπάρχουν κατάλληλοι δημοτικοί χώροι.

Θέλουμε να συμβάλλουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα και ουσιαστικά, στην προσπάθεια για τη λειτουργία Πράσινων Σημείων, γι' αυτό και τόνισα επιπρόσθετα στους δημοτικούς παράγοντες ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας είναι έτοιμες να τους βοηθήσουν σε κάθε τους βήμα, από την κατάρτιση του φακέλου της πρότασης τους έως την χωρίς καθυστερήσεις περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.

*Ο Κώστας Γιουτίκας είναι Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση