Δέσμευση για την προστασία της Μεσογείου η «Διακήρυξη των Αθηνών»

Ψηφίστηκε τελικά προχθές από τις χώρες της Σύμβασης της Βαρκελώνης η «Διακήρυξη των Αθηνών». Στη διακήρυξη όλες οι μεσογειακές χώρες ανανεώνουν τη δέσμευσή τους για την προστασία της Μεσογείου και των παράκτιων οικοσυστημάτων και για την εφαρμογή της στρατηγικής του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον.

Η 19η σύνοδος της Σύμβασης της Βαρκελώνης (στην οποία μετέχουν όλες ανεξαιρέτως οι μεσογειακές χώρες) ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα με επιτυχία. Επρόκειτο για την πρώτη σύνοδο οργάνου των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και, παρότι η περιβαλλοντική προστασία δείχνει σήμερα θέμα μικρής σημασίας σε σχέση με τις συνέπειες των εχθροπραξιών στην περιοχή, η σύνοδος θεωρείται επιτυχής καθώς κατέληξε στην επανεπιβεβαίωση των στόχων της σύμβασης. Αυτό που δεν κατάφερε η ελληνική πλευρά, παρότι υπήρξε ζήτημα προτεραιότητας, ήταν να υπάρξει στη διακήρυξη μια αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα. Αντ’ αυτής, στη διακήρυξη οι χώρες δεσμεύονται «να αντιμετωπίσουν τις νέες και τις προκύπτουσες φυσικές και κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι αυξημένες ροές μεταναστών κατά μήκος της Μεσογείου, να προστατεύσουν καλύτερα το περιβάλλον και να αυξήσουν την ανθεκτικότητά του».

Oπως είναι αναμενόμενο, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, με τη Διακήρυξη των Αθηνών οι μεσογειακές χώρες δεσμεύονται να συνεχίσουν την προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων της Σύμβασης της Βαρκελώνης (για την προστασία του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, την ανάσχεση των πιέσεων στα παράκτια οικοσυστήματα κ.λπ.), ενώ σαφής αναφορά γίνεται και στο θέμα της ρύπανσης της θάλασσας από σκουπίδια, με στόχο να έχει περιοριστεί δραστικά έως το 2024.

Πρωτοβουλίες

Στη σύνοδο της Αθήνας ανακοινώθηκαν και δύο ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες. Η Γαλλία, το Μονακό και το Μαρόκο δημιούργησαν ένα κοινό «Ταμείο για τη Μεσόγειο», έναν καινοτόμο χρηματοδοτικό μηχανισμό για την προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε τη θέσπιση, από την Κωνσταντινούπολη, βραβείου για τη φιλικότερη προς το περιβάλλον πόλη (Istanbul Environmental Friendly City Award), για την ανάδειξη των «καλών παραδειγμάτων». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία είχε την πολυπληθέστερη αντιπροσωπεία στη σύνοδο της Αθήνας (με επικεφαλής την υπουργό Περιβάλλοντος της γείτονος, Φατμά Γκιουλντεμέτ Σαρί), ενώ η μόνη μεσογειακή χώρα που δεν συμμετείχε (παρότι είναι μέλος της Σύμβασης της Βαρκελώνης) ήταν, για ευνόητους λόγους, η Συρία.

Η Σύμβαση της Βαρκελώνης υπεγράφη πριν από 40 χρόνια και είναι μια κοινή προσπάθεια των χωρών της Μεσογείου (υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών) για την προστασία της. Οπως σχολίασε χαριτολογώντας ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του UNEP Ιμπραήμ Τιάου, «η Σύμβαση της Βαρκελώνης είναι ο μόνος οργανισμός που συγκεντρώνει όλα τα κράτη, χωρίς διακρίσεις, κάτι που δεν έχει καταφέρει... ούτε το ποδόσφαιρο».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση

Δέσμευση για προστασία της Μεσογείου με τη διακήρυξη των Αθηνών

Με τη φιλοδοξία η διακήρυξη της Αθήνας, που θα ψηφιστεί αύριο, να αποτελέσει ένα σοβαρό βήμα για την προστασία της Μεσογείου ξεκίνησε χθες στην πρωτεύουσα η 19η σύνοδος των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης της Βαρκελώνης. Υπουργοί Περιβάλλοντος και αντιπροσωπείες από 21 μεσογειακές χώρες θα βρίσκονται για τέσσερις ημέρες στην Αθήνα, η οποία, σημειωτέον, φιλοξενεί για πρώτη φορά σύνοδο ενός οργάνου των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η Σύμβαση της Βαρκελώνης υπεγράφη πριν από 40 χρόνια και αποτελεί μια κοινή προσπάθεια όλων των χωρών της Μεσογείου για την προστασία της. Τα ζητήματα είναι πολλά: χαρακτηριστικό είναι ότι ο πληθυσμός των παράκτιων περιοχών έχει εκτοξευθεί σήμερα στα 155 εκατ. (από 11 εκατ. το 1975), ενώ το 30% των θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποιείται στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα φιλοξενεί την έδρα της Σύμβασης και, από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου, θα φιλοξενήσει τη διεθνή σύνοδο. «Η σύνοδος θα ασχοληθεί με 21 θέματα, όπως η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η πρόληψη της ρύπανσης από πλοία, οι εξορύξεις σε διεθνή ύδατα, η προστασία των παράκτιων περιοχών, η αντιμετώπιση των ειδών-εισβολέων», ανέφερε προχθές ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. «Επιθυμία μας είναι η διακήρυξη των Αθηνών, που θα υπογραφεί την Πέμπτη, να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των μεσογειακών χωρών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσογείου, σύμφωνα με την ατζέντα που έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών».

Ωστόσο, όπως εμμέσως παραδέχεται και η ελληνική πλευρά, οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα της συνόδου είναι χαμηλές. «Την περίοδο αυτή, πολλές μεσογειακές χώρες έχουν άλλα πρωτεύοντα ζητήματα (σ.σ. τις πολεμικές συρράξεις) και σίγουρα θα πρέπει να διατηρήσουμε μια ισορροπία», ανέφερε η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη, η οποία θα προεδρεύει στην τετραήμερη σύνοδο. «Επιθυμία μας είναι να θίξουμε και το προσφυγικό ζήτημα, έστω και μέσα από την περιβαλλοντική του διάσταση». «Θα παρουσιάσουμε τις ελληνικές καλές πρακτικές, όπως την προσπάθεια να αξιοποιηθεί στη Λέσβο, αντί να καταλήξει σε ΧΑΔΑ, όλος αυτό ο όγκος των αποβλήτων που δημιουργείται από τις προσφυγικές ροές», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης. «Θα μπορούσε ίσως να γίνει μια κοινή δράση με χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, όπως η Ιταλία». Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, μόνο το τελευταίο δεκάμηνο έχουν συσσωρευθεί στη Λέσβο 6.500 τόνοι αποβλήτων, που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές (λ.χ. σωσίβια, βάρκες, ρούχα).

Τις πρώτες δύο ημέρες της συνόδου θα πραγματοποιηθούν κλειστές συζητήσεις επί τεχνικών ζητημάτων, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθούν οι υπουργοί Περιβάλλοντος των μεσογειακών χωρών (ή οι εκπρόσωποί τους). Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, η διοργάνωση της συνόδου στην Αθήνα δεν θα ήταν δυνατή αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιώτης χορηγός (το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος) δεν αναλάμβαναν να καλύψουν το κόστος της.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση