Δεν οφειλόταν στα πλαστικά ο θάνατος της φάλαινας στη Σαντορίνη

Σε παθολογικά αίτια και όχι στην κατάποση πλαστικών οφείλεται ο θάνατος της φάλαινας που ξεβράστηκε προ ημερών στη Σαντορίνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε χθες το Cyclades24.gr, το κήρος πέθανε από γαστρικό σοκ που προκλήθηκε από την κατάποση πλαστικού, ενώ στο στομάχι της βρέθηκαν 30 κιλά πλαστικών σακουλών. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η φάλαινα δεν μπόρεσε να αποβάλει τα πλαστικά από το πεπτικό σύστημά της, με αποτέλεσμα να πάθει περιτονίτιδα και να καταλήξει.

«Τη φάλαινα εξέτασε κτηνίατρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πέθανε από παθολογικά αίτια», ανέφερε για το περιστατικό ο βιολόγος-ιχθυολόγος και διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, Κώστας Καπίρης, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή». Όπως επισήμανε ο ίδιος, στη φάλαινα δεν πραγματοποιήθηκε νεκροψία επειδή ήταν σε προχωρημένη σήψη και επομένως δεν αληθεύει η πληροφορία ότι βρέθηκαν στο στομάχι της 30 κιλά πλαστικών.

Ανεξάρτητα με τη συγκεκριμένη περίπτωση, πάντως, τα πλαστικά που βρίσκονται στις θάλασσές μας αποτελούν έναν ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο για τα κητώδη και τις χελώνες. «Τον τελευταίο μήνα συλλέξαμε 15 νεκρές χελώνες, οι μισές καρέτα καρέτα», είπε στην εφημερίδα ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». «Στο στομάχι όλων εντοπίσαμε πλαστικά – σε μια μάλιστα μετρήσαμε 87 κομμάτια. Δουλεύουμε 25 χρόνια στο Αιγαίο και η ρύπανση από πλαστικά είναι πρωτόγνωρη. Τα νησιά μας κάθε καλοκαίρι μετατρέπονται σε απέραντους σκουπιδότοπους».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το 2017 εντοπίστηκαν νεκρές 758 χελώνες καρέτα καρέτα, ενώ 7 ξεβράστηκαν μόνο τον τελευταίο μήνα. Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών διατηρεί βάση δεδομένων για τα κητώδη και θαλάσσια ερπετά που ξεβράζονται στις θάλασσές μας. Σύμφωνα με στοιχεία του, πέρυσι καταγράφηκαν 1.009 νεκρά είδη, εκ των οποίων 758 ήταν καρέτα καρέτα, 50 πρασινοχελώνες, 60 ζωνοδέλφινα, 49 ρινοδέλφινα, 22 φώκιες, 7 κοινά δελφίνια, 4 ζιφιοί (είδος δελφινιού), 2 στακτοδέλφινα και μία φάλαινα φυσητήρας. Πρόπερσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός ήταν 813, με τα στοιχεία να προέρχονται από τις επίσημες καταγραφές των λιμενικών αρχών.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση